Protest vakcina printscreen
Srbija

VIDEO: Protest ispred Batuta zbog najavljenog testiranja vakcina protiv korone

Izvor: 
N1/021 Pon, 07/09/2020 - 14:22Grupa građana okupila se danas u podne ispred Instituta "Batut" u znak protesta protiv, kako kažu, najavljenog testiranja vakcina protiv virusa korona.
 
Protest je usledio nakon što je u subotu novinska agencija Rojters prenela informaciju da je Srbija, zajedno sa Pakistanom i još dve zemlje, pristala da učestvuje u testiranju vakcine protiv virusa korona koju je proizvela kineska kompanija CNBG, javlja N1.
 
Međutim, ministar zdravlja Zlatibor Lončar to je demantovao, rekavši da nisu ispunjeni uslovi da bi se takvo testiranje radilo u zemlji, rekavši da će zvaničnici biti ti koji će izaći pred javnost ukoliko do tako nečega dođe.
 
Protest predvodi dr Jovana Stojković koja je okupljenima rekla da je ministar prosvete najavio će roditeljima biti oduzimana deca ukoliko ih ne budu vakcinisali, pa zato okupljeni nose transparente "Decu vam ne damo".
 
Stojković povezuje vakcine sa milijarderom Bilom Gejtsom i tvrdi da ne postoje dokazi da su vakcine bezbedne i da mogu da izazovu ozbiljne neželjene reakcije.
 
Okupljeni su i protiv najave da će deca koja budu imala simptome virusa korona za vreme boravka u školi biti podvrgnuta testiranju bez saglasnosti roditelja.
 
Oko zgrade "Batuta" je nekoliko pripadnika MUP-a, protest protiče mirno, a retko ko od učesnika nosi zaštitne maske.
 
Podsetimo da je Jovana Stojković predsednica Udruženja građana za neobaveznu vakcinaciju "NoVa" poznata  po svojim opasnim izjavama i prednjačenju u konstrukcijama koje opravdavaju nevakcinisanje dece. U javnosti se pojavila prvo kao članica Dveri, a sada ima svoj pokret "Živim za Srbiju".
 
Ona se zalaže i za sprečavanje nelegalne migracije u Srbiji. 
 
Ranije je 12 lekara protiv dr Stojković podnelo krivičnu prijavu zbog širenja straha i panike od vakcine. Oni su se obratili i sudu časti Lekarske komore Srbije sa zahtevom da joj oduzmu licencu jer, kako smatraju, s takvim stavovima ne zaslužuje da nosi titulu psihijatra.
 
Takođe, 270 roditelja i lekara iz cele Srbije 2018. podnelo je Prvom osnovnom sudu u Beogradu krivičnu prijavu zbog izazivanje panike i nereda protiv 43 osobe koje su protivnici vakcinacije dece. Među tim osobama bile su i pojedine javne ličnosti.
 MarketingNajnovije vesti