Beba Foto: pixabay
Srbija

Virus koji je zatvorio dečju intenzivnu negu u Nišu: Šta je RSV i koja deca su posebno ugrožena?

Izvor: 
Euronews Srbija Sub, 05/11/2022 - 08:08Respiratorni sincicijalni virus (RSV) privremeno je obustavio prijem novorođenčadi u intenzivnoj nezi Dečje klinike u Nišu. Zaraženo je bilo pet beba, tri su već otpuštene sa odeljenja, a na lečenju je ostalo još dvoje novorođenčadi i oni su stabilno, oporavljaju se. Prof. Jelena Vojnović, direktorka Klinike za pedijatriju UKC Niš za Euronews Srbija kaže da su sprovedene sve epidemiološke mere, da su zaustavljeni putevi širenja virusa, te da će krenuti ponovo sa selektivnim prijemima pacijenata, a nada se da će od ponedeljka biti potpuno normalizovan rad.

Lekari navode da se sincicijalni virus javlja svake godine od novembra do aprila, da kod starije dece izaziva običnu prehladu - curenje iz nosa, grebanje u grlu, ali da kod novorođenčadi može da dovede do komplikacija i teže kliničke slike. Do privremenog obustavljanja prijema pacijenata u intenzivnoj nezi Dečje klinike u Nišu došlo je nakon zbrinjavanja dvoje zaražene dece. Kako se virus brzo širi, na odeljenju se zarazilo još troje dece.

Prof. Vojnović navodi da su mere preduzete jer se na intenzivnoj nezi zbrinjavaju bebe rođene pre vremena, kod kojih virus može da izazove težu kliničku sliku, pa čak i da dovede do letalnog ishoda.

"To je je razlog zašto smo zbog virusa bili prinuđeni da zatvorimo intenzivnu negu za prevremeno rođenu decu. Prevremeno rođena deca ili odojčad u prvim mesecima života koji imaju dopunske probleme su posebno osetljiva na taj virus koji kod njih može da dovede do bronhiolitisa - akuta upala najmanjih disajnih peteva. Mali pacijenti otežano dišu te je  nekada potrebna i mehanička ventilacija", pojašnjava ona.

Sincicijalni virusi nisu ništa novo. Lekari kažu da se javljaju sezonski, najčešće u proleće i jesen. Kod odraslih izaziva običnu prehladu, dok kod novorođenčadi u prvim mesecima života može da dovede do teže kliničke slike.

Prethodnih godina, 2020. i 2021. godine skoro da ga nije ni bilo, zbog protivepidemijskim mera koje su primenjivane tokom epidemije virusa korona. Ove godine aktivnost virusa počela je nešto ranije nego što se inače javlja. 

"Zbog zatvaranja, protivepidemijskih mera, deca nisu uspevala da se prokuže uobičajeno i sada imamo koncentrovano nekoliko virusnih infekcija, između ostalog i sincicijani virus koji se ove god javio ranije i beležimo nešto veći broj dece na bolničkom lečenju", navela je Vojnović.

Kako prepoznati virus

Kod odrasle dece simptomi koji se javljaju tokom infekcije sincicijalnim virusom se ne razlikuju od simptoma drugih virusa. To su uglavnom curenje iz nosa, nadražajni kašalj. Ponekada može doći i do opstrukcionih kriza, kada je potrebna inhalacija i za decu koja inače nemaju takve probleme. 

Kod novorođenčadi može da izazove otežano disanje, "sviranje " u grudima. To su prvi znaci koji roditeljima moraju biti jasan signal da potraže pomoć lekara.

Prof. Predrag Minić iz Instituta za majku i dete kaže da se sincicijajlni virus javlja svake godine i da je kod male dece najčešći izazivač zapaljenja malih disajnih puteva. 

"To je uobičajena pojava virusa, koju imamo skoro svake godine. Nije bilo 2020. i delom 2021. godine zbog korone. To je poseban fenomen koji se nije dešavao puno puta. Bio je i 2009. godine na 2010. godinu kada je bila H1N1 pandemija. Takođe se epidemija respiratornog sincijalnog virusa pomerila i javila se u nevreme u junu mesecu", rekao je Minić za Euronews Srbija.

Virus se obično javlja od novembra do aprila, a ove godine je malo intenzivniji jer ga nije bilo prethodnih godina.

"Virus je najteži za decu u prva tri meseca života. Za prevremeno rođenu decu, koja su rođena pre 28 gestacijske nedelje i ona koja su rođena između 28 i 32 gestacijske nedelje (ako je početak sezone sincicijalnih virusa) obavezno se radi imunizacija. To nije vakcina, već im se daje antitelo da ih zaštiti", pojašnjava Minić.

U riziku i starije osobe

Osim za novorođenčadi, druga grupa u riziku su stariji od 65 godina. Minić navodi da je "na horizontu vakcina protiv ovog virusa".

"Ove godine se u svetu pojavila prvi put vakcina za osobe starije od 65 godina, jer su oni druga grupa koja je u riziku. Ispitivanja se prvo rade na starijima, pa tek onda na deci. Kada bude uvedena i za decu, mislim da smo onda rešili veliki problem u pedijatriji", rekao je Minić.

Prof. Minić objašnjava da virus kod najmanjih pacijenata pravi "sincicijume"- mreže u donjim disajnim putevima. To kod novorođenčadi zapuši male disajne puteve i pravi "veliku krizu" .

"To je virus koji svake godine puni bolnice između novembra i februara. Tako da ovo što se sada dešava nije ništa neuobičajeno. Sada se javlja u malo izraženoijoj meri jer ga nije bilo dve godine", naveo je Minić.
MarketingNajnovije vesti