Hleb rezani Foto rprata (flickr)
Srbija

Više od 200 prijava i prekršajnih kazni prilikom kontrole Uredbe Vlade o ograničavanju cena

Izvor: 
RTV/Tanjug Ned, 05/12/2021 - 13:02Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Tatjana Matić izjavila je danas da je prilikom kontrole Uredbe Vlade o ograničavanju cene brašna, odnosno za maksimalnu cenu hleba tip-500, bilo nešto više od 200 prijava i prekršajnih kazni.

Matićeva je za RTS rekla da je, kada je reč o novoj uredbi koja se odnosi na širi spektar - pet životnih namirnica, još u toku priprema velikih trgovačkih lanaca za primenu te mere jer ona se odnosi na to da se cene moraju vratiti na nivo od 15. novembra.

Ukazala je da je trenutno situacija stabilna i da nema nikakvih prijava u vezi sa kršenjem te mere.

"Videćemo od sledeće nedelje kako će se stvari razvijati. Ono što je praksa pokazala je da uglavnom veliki trgovački lanci odmah primenjuju meru bez većih kršenja. Dešava se u manjim nekim radnjama u unutrašnjosti Srbije", rekla je ministarka.

Govoreći o proizvođačima navela je da država ima mehanizme i da je ona i delovala i u smislu podrške proizvođačima.

"30.000 tona brašna je kroz robne rezerve izdvojeno za podršku mlinovima i pekarima i u tom smislu mi ćemo i dalje pratiti situaciju na terenu, i ako bude potrebno i sa drugim merama ćemo ka proizvođačima ići da bismo njima olakšali između ostalog, i da oni ne bi bili ti koji će poneti najviše ili platiti cenu ovih mera. Mislim da se to nikako neće desiti", istakla je Matićeva.

Na pitanje da li ima potrošači treba da brinu nakon isteka tih 60 dana, odgovorila je da ne treba da brinu.

Početkom nedelje Vlada je ograničila cene pet namirnica na 60 dana, radi stabilnosti na tržištu.

 
MarketingNajnovije vesti