Zlatibor Lončar printscreen (N1)
Srbija

Više od 2.000 najsavremenijih kreveta za bolnice širom Srbije

Izvor: 
RTS Ned, 05/12/2021 - 11:58U zdravstvene ustanove širom zemlje ove jeseni isporučeno je više od 2.000 najsavremenijih bolničkih kreveta za intenzivne i poluintenzivne nege kao i bolničkih nosila za ležeći transport pacijenata, za čiju nabavku je Ministarstvo zdravlja izdvojilo 5,4 miliona dolara.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da je nabavka najsavremenijih bolničkih kreveta još jedna potvrda čvrstog opredeljenja Ministarstva zdravlja da se značajnim materijalnim ulaganjima u zdravstvenu infrastrukturu i najsavremeniju medicinsku opremu, uz zapošljavanje mladih zdravstvenih radnika, naš zdravstveni sistem dodatno unapredi i razvije, navodi se u saopštenju Ministarstva.

"Ministarstvo zdravlja čini sve kako bismo i u uslovima pandemije ne samo očuvali stabilnost i funkcionalnost zdravstvenog sistema, već ga, koliko god je to moguće, i dodatno unapredili. Pandemija traje već skoro dve godine, priliv pacijenata u naše zdravstvene ustanove je pojačan, otežan je i položaj nekovid pacijenata, stoga će ovih 2.000 najsavremenijih medicinskih kreveta, koji su namenjeni upravo ovim pacijentima, dodatno podići nivo zdravstvene nege u našim bolnicama", istakao je Lončar.

U okviru ove projektne aktivnosti Ministarstva zdravlja, koja je nedavno završena, nabavljeno je 732 kreveta za intenzivnu negu, 1.151 krevet za polutintenzivnu negu, 187 pedijatrijskih kreveta, kao i 10 bolničkih nosila (strečera), za ukupno 50 zdravstvenih ustanova.

Krevete je je dobila i dečja klinika u Tiršovoj, a direktor te ustanove Siniša Dučić kaže da je sada mnogo lakši pristup pacijentima.

Bolnički kreveti obezbeđeni su za UKC Srbije, UKC Niš i UKC Kragujevac, KBC Zvezdara, KBC Zemun i KBC Bežanijska Kosa, Institut za onkologiju, Institut za kardiovaskularne bolesti, Institut za plućne bolesti, Institut za zdravstvenu zaštitu dece i omladine Vojvodine u Novom Sadu.

Zatim, za Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Dr Vukan Čupić u Beogradu, GAK Narodni Front, Kliniku za rehabilitaciju Dr Miroslav Zotović i Kliniku za neorologiju i psihijatriju za decu i omladinu, Specijalnu bolnicu za cerebralno-vaskularne bolesti Sveti Sava u Beogradu, i još 34 opšte bolnice širom Srbije.

Pored toga, nabavljeno je i deset najsavremenijih bolničkih nosila (strečera) za Urgentni centar Srbije.

Ukupna vrednost ove nabavke iznosila je 5.407.396,60 dolara.

 
MarketingNajnovije vesti