Novac
Srbija

Viši koeficijenti za plate nameštenika u državnim službama

Izvor: 
N1 Čet, 13/01/2022 - 21:19Izmenama zakona, koji su usvojeni na današnjoj sednici Vlade, povećavaju se koeficijenti za obračun plata državnim nameštenicima - zaposlenima koji rade na pratećim pomoćno-tehničkim poslovima u državnim organima. Prema usvojenom predlogu zakona, uvećavaju se koeficijenti u okviru četiri od ukupno šest platnih grupa za nameštenike, a važiće od isplate februarske plate. Ovo se, između ostalih, odnosi i na daktilografe, pravosudnu stražu, zaposlene na prijemu i ekspediciji pošte u državnim organima.

 

Izmenama Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, menjaju se koeficijenti za radno mesto nameštenika  u trećoj platnoj grupi sa 1,9 na 1,96. U četvrtoj grupi sa 1,5 na 1,71, u petoj platnoj grupi sa 1,2 na 1,38, i u šestoj sa koeficijenta 1 na koeficijent 1‚2.

Ova izmena, prema navodima iz predloga zakona koji je već u skupštinskoj proceduri, primenjivaće se počev od obračuna i isplate plate za februar 2022. godine.

"Predlogom zakona o izmeni Zakona o platama državnih službenika i nameštenika se, pre svega, unapređuje položaj zaposlenih nameštenika za čije poslove se zahteva srednje stručno obrazovanje i stvaraju uslovi da se vrednovanje pratećih pomoćno-tehničkih poslova u državnim organima u što većoj meri upodobi vrednostima uporedivih poslova koji obavljaju državni službenici u istom stepenu stručne spreme", navela je Vlada u svom saopštenju.

U saopštenju se navodi da su, s obzirom na to da je osnovica za obračun plata zaposlenih nameštenika u državnim organima rasla sporije od rasta minimalne zarade, osnovne plate nameštenika, čija su radna mesta razvrstana od četvrte do šeste platne grupe, ostale ispod minimalne zarade.

"U pitanju su prateći pomoćno-tehnički poslovi kao što su: pravosudna straža, daktilografi, dostavljači, kuriri, zaposleni na prijemu i ekspediciji pošte i drugi slični poslovi", ističu u Vladi Srbije.

Retke bolesti

Na današnjoj sednici Vlada je usvojila Zaključak o načinu finansiranja lečenja lica obolelih od retkih bolesti u 2022. godini za šta je opredeljeno 3,7 milijardi dinara.

Vlada Srbije je na sednici usvojila i set uredbi za podršku razvoja mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika, početnicima u poslovanju kao i ženama preduzetnicama i mladima. U tu svrhu namenjeno je 2,5 milijardi dinara.

Članovi vlade usvojili su danas i Zaključak kojim se preporučuje Elektrodistribuciji Srbije da izgradi priključke na distributivni sistem električne energije stambenih i pomoćnih objekata izgrađenih na osnovu Programa za povratak izbeglih i raseljenih Bošnjaka iz opštine Priboj u periodu 1991 – 1999. godine, bez plaćanja troškova za priključenje.

"S obzirom na to da je rok za realizaciju Programa istekao u martu 2016. godine, Opština Priboj dostaviće spisak objekata sa dokazima o njihovoj izgradnji kako bi se naknadno priključili na distributivnu mrežu", navodi se u saopštenju.

 
MarketingNajnovije vesti