Justicia Foto: pixabay
Srbija

Viši sud saopštio za šta se terete Veljko Belivuk i njegova grupa

Izvor: 
RTS Sub, 06/02/2021 - 21:44Viši sud u Beogradu saopštio za šta se terete pripadnici grupe Veljka Belivuka koji su uhapšeni u četvrtak i kojima je određen pritvor do 30 dana. Među krivičnim delima za koja su optuženi su teška ubistva, porizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih naprava.

 

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal je, nakon saslušanja osumnjičenih V. B, M. M, D. T, N. J, V. D, V. G, S. S, B. K, M. B, M. B, A. V, N. L, N. S, M. T, F. I, N. F, Ž. K, S. L, N. B i V. G, doneo rešenje kojim je prema osumnjičenima odredio pritvor do 30 dana, navedeno je na sajtu suda. 

 i promet oružja i eksplozivnih naprava.

Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal je, nakon saslušanja osumnjičenih V. B, M. M, D. T, N. J, V. D, V. G, S. S, B. K, M. B, M. B, A. V, N. L, N. S, M. T, F. I, N. F, Ž. K, S. L, N. B i V. G, doneo rešenje kojim je prema osumnjičenima odredio pritvor do 30 dana, navedeno je na sajtu suda. 

Pripremila Milica Pujkilović

Kako se navodi, pritvor im je određen zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bekstva, kao i zbog postojanja okolnosti koje ukazuju da će uništiti, sakriti, izmeniti dokaze ili tragove krivičnog dela.

Takođe, kao razlog za određivanje pritvora navedeno je postojanje osobitih okolnosti koje ukazuju da će u kratkom vremenskom periodu ponoviti krivično delo. 

Viši sud je naveo i da se pritvor određuje zbog toga što je za krivično delo koje im se stavlja na teret propisana kazna zatvora viša od deset godina, a način izvršenja i težina posledica krivičnog dela doveli su do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Protiv navedenog rešenja osumnjičeni i njihovi branioci imaju pravo žalbe veću Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu, u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka rešenja.

Koja dela im se stavljaju na teret 

Osumnjičenima V .B, M. M, V. G, M. B, M. B, A. V, V. D, N. L, M. T, N. S, D. T, F. I, N. J, Ž. K, S. S, B. K, N. S, S. L, N. Đ, V. G, V. V i M. A stavljeno je na teret da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela iz člana 346 stav 5 KZ i krivično delo neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 246 stav 5 KZ, saopštio je sud.  

Okrivljenima V. G. i Ž. K. se stavlja na teret da su izvršili i krivično delo nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih materija iz člana 348 stav 1 KZ.

Okrivljenog V. B, okrivljenog M. M, okrivljenog D. T, okrivljenog V. G i okrivljenog M. A sud tereti da su izvršili i krivično delo teško ubistvo iz člana 114 tačka 5 KZ u vezi člana 33 KZ. 

Kako piše u saopštenju na sajtu suda, okrivljenom V. B okrivljenom M. M., okrivljenom V. V. i okrivljenom V. D. se stavlja na teret da su izvršili krivično delo teško ubistvo iz člana 114 tačka 5 KZ u vezi člana 33 KZ.

Navedeno je i da se okrivljeni V. B., okrivljeni M. M., okrivljeni N. L., okrivljeni V. D. i okrivljeni M. B. terete da su izvršili krivično delo teško ubistvo iz člana 114 tačka 5 KZ u vezi člana 33 KZ.

Saslušanje Veljka Belivuka i pripadnika njegove grupe počelo je sinoć oko 22 časa pred tužiocem za organizovani kriminal.

Grupa je uhapšena u akciji policije, Tužilaštva i BIA u četvrtak, a tom prilikom je izvršen pretres na više od 30 lokacija.   

 

 

 

 
 MarketingNajnovije vesti