Foto: Pixabay
Srbija

Vlada diže cene: Novi cenovnik svinjetine, pile maksimum 300 dinara

Izvor: 
N1 Čet, 28/07/2022 - 18:26Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici novu uredbu kojom se produžava zamrzavanje cena pojedinih vrsta namirnica, ali se ova lista i proširuje. Tako se, do kraja avgusta, ograničava i maksimalna cena piletine u prodavnicama, pa će celo pile po kilogramu koštati maksimalno 299,99 dinara. Istovremeno, već zamrznute cene četiri kategorije svinskog mesa: od buta, plećke, vrata, kao i krmenadle sa kostima sada se uvećavaju. Pa će svinjski but, na primer, umesto 709 dinara, "po novom" koštati 750,2 dinara.

 

Vlada Srbije usvojila je Uredbu o ograničenju visine cena osnovnih životnih namirnica kojom je propisana maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka sa 2,8 procenta mlečne masti u pakovanju od jednog litra, kao i maksimalna marža koju trgovci mogu da zaračunaju, brašna tipa T- 400 glatko i T-500 u pakovanjima do pet kilograma, uključujući i pet kilograma, kao i ukupnu stopu marže, svinjskog buta i svinjske plećke bez kostiju, svinjskog vrata i svinjsku slabinu sa kostima, kao i ukupne stope marže, saopšteno je posle sednice Vlade, piše N1.

Uredbom je, takođe, propisana maksimalna proizvođačka i maloprodajna cena svežeg pilećeg trupa, kao i ukupna stopa marže.

Maksimalna maloprodajna cena dugotrajnog mleka sa 2,8 odsto mlečne masti u pakovanju od jednog litra ne sme, po novoj uredbi, da prelazi 113,99 dinara.

Šećer – beli kristal u svim pakovanjima – ne sme da bude skuplji od 96,99 dinara po kilogramu.

Meso

Vlada je, podsetimo, od 15. jula ograničila cene svežeg mesa. Tako je meso od svinjskog buta u protekle dve nedelje smelo da košta najviše 709 dinara, plećke 699 dinara, dok je cena mesa od svinjskog vrata i krmenadla sa kostima bila ograničena na maksimum 595 dinara.

Sada se ove cene uvećavaju.

Pa će maksimalna maloprodajna cena za svinjski but bez kostiju biti 750,20 dinara po kilogramu, svinjske plećke bez kostiju 738,10 dinara. Cena svinjskog vrata sa kostima ne sme da prelazi 689,70 dinara po kilogramu, dok cena za svinjsku slabinu sa kostima (krmenadla) ne sme da bude veća od 659,45 dinara po kilogramu.

Od sada je ograničena, kao što smo naveli, i cena pilećeg trupa (celog pile), koje po kilogramu ne sme da bude skuplje od 299,99 dinara.

Brašno 

Brašno tip T-400 glatko, u pakovanjima do pet kilograma, ne sme da prelazi cenu od 84,7 dinara po kilogramu. Maksimalna cena za brašno tip T-500 je, po novoj uredbi – 78,65 dinara po kilogramu.

 
MarketingNajnovije vesti