kompjuter Foto: pixabay
Srbija

Vlada frilenserima predlaže neoporezivi iznos od 384.000 dinara

Izvor: 
Tanjug Čet, 01/04/2021 - 11:40Novim predlogom za uređenje poreskih obaveza frilensera koji je Vlada Srbije uradila nakon ponovljenih konsultacija sa Udruženjem frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) i Udruženjem radnika na internetu uveo bi se neoporezivi iznos od 384.000 dinara godišnje, za ceo obuhvaćeni period, saznaje Tanjug u Vladi Srbije.

To, kako se objašnjava u predlogu, znači da svi oni koji su zarađivali manje od oko 673.000 dinara godišnje ne bi imali nikakvih obaveza za protekli period.

U predlogu se navodi da bi svim frilenserima, bez obzira na delatnost, bili priznati normirani troškovi od 43 odsto ostvarenih prihoda, uključujući i neoporezivi iznos.

Ove pogodnosti bi se pored ranijeg perioda, primenjivale na sve prihode koji će se ostvariti zaključno sa 30. septembrom ove godine.

Poreska obaveza za protekli period bi bila utvrđena bez obračunate kamate za period pre donošenja rešenja, obaveze bi se izmirivale u periodu od 10 godina u 120 mesečnih rata, uz mogućnost prevremene otplate.

U slučaju kašnjenja u isplati određene rate, obračunavala bi se samo kamata od dana dospeća do dana uplate.

Kada je reč o budućim plaćanjima, precizira se da bi se od 1. oktobra priznavali normirani troškovi od 54.900 dinara na kvartalnom nivou i da bi se porezi i doprinosi obračunavali kvartalno, umesto mesečno.

Tokom ove godine očekuje se donošenje novog zakona kojim bi bila regulisana prava radnika zaposlenih na internetu.

UFPS: Vlada prihvatila većinu sugestija frilensera

Vlada Srbije je u velikoj meri prihvatila sugestije Udruženja frilensera i preduzetnika Srbije (UFPS) čija je suština u tome da se praktično otpisuju sva potraživanja Poreske uprave od 1. januara 2016. do kraja septembra 2021. za sve frilensere koji su prihodovali do oko 57.000 dinara mesečno, saopšteno je iz UFPS.

Od ovog otpisa bi, kako se navodi, bili izuzeti oni frilenseri kod kojih je već započeta kontrola ove godine i za koje se računa period od 1. januara 2015.

Vlada bi prihvatanjem sugestija potpuno otpisala dug svim frilenserima koji su zarađivali do oko 674.000 dinara godišnje, a isti model oporezivanja bi se primenjivao za sve prilive do 30. septembra ove godine, navodi se u saopštenju.

Za prelazni period od 30. septembra ove do 1. januara sledeće godine, odnosno do stupanja na snagu zakona koji će uređivati prava i obaveze frilensera, primenjivao bi se model bez normiranih troškova.

Kada je reč o budućem periodu UFPS navodi da će frilenseri sa visokim iznosima moći da se opredele da postanu preduzetnici ili pređu u društva sa ograničenom odgovornošću.

"Ovo znači da nas očekuje još dosta posla u budućnosti, ali da smo optimistični u vezi sa rešavanjem svih preostalih nedoumica za budući period", navodi se u saopštenju.

UFPS ocenjuje da je Vlada usvajajući sugestije udruženja učinila da se smanje nejasnoće i brige članova UFPS, ne samo vezano za period od 2015. godine nego i za ubuduće.
MarketingNajnovije vesti