Foto: pexels
Srbija

Vlada i poslodavci dogovorili povećanje minimalca na 155 dinara, sindikati traže više

Izvor: 
021/B92/RTS Pon, 10/09/2018 - 14:21Socijalno-ekonomski savet postigao je dogovor da minimalna cena rada u 2019. godini bude 155 dinara po radnom satu. To je povećanje od 8,6 odsto. 

 
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je na zajedničkoj konferenciji za novinare da sa povećanjem od 8,6 odsto, minimalna cena rada raste sa 24.882 dinara na 27.022 dinara. 
 
"Time prelazimo psihološku granicu od 27.000 dinara. Podsećam da su polazne tačke poslodavaca od 4-5 odsto, sindikata 15 pa 10 odsto. Ali ovo je realno povećanje i čak malo više od relanih ekonomskih pokazatelja, napravili smo kompromisno rešenje sa ciljem da nastavimo ovaj dinamičan rast naše ekonomije i da smanjujemo nezaposlenost”, rekao je Mali. 
 
Sa druge strane, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović rekao je da će se organi tog sindikata o ovom ponuđenom iznosu povećanja izjasniti, ali da ostaje prethodna odluka tog tela da se ne prihvata povećanje manje od 10 odsto. Na pitanje da li oni prihvataju ili ne povećanje od 8,6 odsto, Orbović je rekao da je sve rekao. 
 
Kako je saopšteno posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta, ovo povećanje je kompromis svih strana, a pratiće ga i određeni dogovoreni paketi u narednom periodu.
 
"Od 15. avgusta kada smo krenuli da razgovaramo o minimalnoj ceni rada, imali smo pet sastanaka. Nije stvar u minimalnoj ceni rada koliko da na transparentan način predstavite šta država može, a šta želimo kao rezultat, kao i gde vidimo Srbiju za godinu dana", objasnio je ministar rada Zoran Đorđević. "Borimo se za radnika i za ono što će da ponese kući, ono materijalno što će da mu obezbedi bolji život", dodao je on. 
 
Đorđević je na kraju istakao i da je cilj da minimalna potrošačka korpa bude jednaka minimalnoj cena rada, a da se ne ugroze poslodavci i njihov rad. Iznos minimalne potrošačke korpe je trenutno 36.000 dinara.
 
Predsednik SSS Srbije Ljubisav Orbović rekao je da su i sindikati i poslodavci kao i predstavnici vlade postigli dogovor da u naredne tri godine minimalna cena rada dostigne visinu minimalne potrošačke korpe.
 
Inače, poslednja korekcija najniže cene rada bila je u januaru ove godine, kada je minimalac sa 130 povećan na 143 dinara.
 
Minimalna zarada u Srbiji trenutno iznosi 24.882 dinara, a prima je 350.000 radnika, od kojih je oko 30.000 u državnoj službi.MarketingNajnovije vesti