Vlada Srbije commons.wikimedia.org
Srbija

Vlada odobrila dodatna bespovratna sredstva za kupovinu seoske kuće, izmene zakonskih rešenja u poljoprivredi

Izvor: 
RTS Sre, 27/10/2021 - 16:57


Zbog velikog interesovanja građana za javni konkurs za dodelu bespovratnih sredstava, na sednici Vlade Srbije usvojena je izmenjena Uredba o utvrđivanju Programa dodele bespovratih sredstava za kupovinu seoske kuće sa okućnicom na teritoriji Srbije za 2021. godinu.

Za realizaciju ovog programa Vlada je opredelila 573.000.000 dinara.

Kako se navodi u saopštenju Vladine pres-službe na sednici je usvojen i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivredi i ruralnom razvoju kojim se ta oblast usklađuje sa evropskom regulativom.

U navodi se da se, između ostalog, uvodi E-agrar - novo softversko rešenje Uprave za agrarna plaćanja, koje će omogućiti efikasnije vođenje Registra poljoprivrednih gazdinstava, a kasnije i efikasnije upravljanje isplata podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

"E-agrar čini elektronski portal preko koga će poljoprivrednici pristupati podacima o svom gazdinstvu - biće im omogućeno podnošenje elektronskih zahteva za upis u Registar poljoprivrednih gazdinstava, izmena podataka, obnova registracije i brisanje iz Registra, kao i uvezivanje sistema sa svim relevantnim javnim evidencijama i automatsko preuzimanje potrebnih podataka", ističe se u saopštenju.

Vlada je usvojila i odluku o ustanovljavanju Dana rodne ravnopravnosti, koji će se obeležavati 11. juna svake godine.

Vlada Srbije prihvatila je donaciju Republike Poljske od 200.000 doza vakcine protiv bolesti kovid19 "Spikevax" (pod ranijim nazivom Moderna).

Članovi vlade usvojili su Zaključak kojim se utvrđuje da je razvoj konjarstva i konjičkog sporta od posebnog značaja za unapređenje ove privredne delatnosti i turističkog potencijala Republike Srbije, kojom je Ergela „Karađorđevo" prepoznata kao državna ergela od posebnog značaja za razvoj tog sporta.

Ergela, koja je jedan od osnivača Međunarodnog udruženja odgajivača lipicanskih konja sa sedištem u Briselu, imala je ključnu ulogu u očuvanju rasnog sastava tih konja na teritoriji Srbije i Vojvodine, a njena grla dospela su do dvorova Grčke, Velike Britanije, Etiopije...

 
MarketingNajnovije vesti