Vlada Srbije commons.wikimedia.org
Srbija

Vlada saopštenje o Zakonu o eksproprijaciji poslala greškom pre Vučićevog obraćanja

Izvor: 
021 Čet, 09/12/2021 - 08:35Vlada Srbije je na večerašnjoj sednici, održanoj u 20 sati, donela odluku da iz skupštinske procedure povuče Zakon o eksproprijaciji koji je Skupštini Srbije na ponovno odlučivanje vratio predsednik.

U saopštenju je upućeno i izvinjenje zbog toga što je radna verzija saopštenja poslata medijima - pre obraćanja predsednika.

Vlada Srbije se izvinjava građanima, Narodnoj skupštini Republike Srbije i predsedniku Republike Srbije zbog toga što je radna verzija saopštenja, tokom pripreme za sednicu Vlade, usled tehničke greške, poslata svim medijima, pre nego što je sednica Vlade uopšte i održana, navodi se u saopštenju.
 
U saopštenju se dodaje da će Vlada Srbije napraviti analizu da li su izmene i dopune Zakona o eksproprijaciji neophodne i u kom obimu, i samo ukoliko se konstatuje da je zakon nužno promeniti, učiniće to uz široku javnu debatu u koju će biti uključena stručna javnost, strukovna udruženja, predstavnici privrede i civilno društvo, navodi se u saopštenju.
 
Na istoj sednici Vlada je predložila Skupštini Srbije izmene i dopune Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, u članovima 7, 20, 43 i 44.
 
Pomenuti članovi odnose se na overu potpisa, predstavnike ovlašćenog predlagača u organu za sprovođenje referenduma i na rok za ponovno raspisivanje referenduma.
 
U predlogu vlade ukida se taksa za overu potpisa i jasno se omogućava da predstavnici ovlašćenih predlagača budu deo organa za sprovođenje referenduma. Prema predlogu, neće biti moguće raspisati referendum o istom pitanju u roku kraćem od četiri godine.
 
U saopštenju se dodaje da Skupština Srbije u roku od četiri godine neće moći da donese odluku drugačiju od one koja je potvrđena na referendumu.
 MarketingNajnovije vesti