Foto: Alex Proimos/wikimedia
Srbija

Vlada Srbije odobrila zapošljavanje 1.000 lekara

Izvor: 
Tanjug Pet, 11/02/2022 - 09:05Vlada Srbije usvojila je Zaključak o saglasnosti da Ministarstvo zdravlja preduzme sve mere iz svoje nadležnosti s ciljem zapošljavanja 1.000 diplomaca medicinskih fakulteta.

Ovo zapošljavanje odnosi se na deficitarne grane medicine i u skladu je sa kadrovskim planovima zdravstvenih ustanova i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, saopšteno je posle sednice vlade.

Na osnovu analize Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović - Batut" utvrđeno je da u zdravstvenom sistemu Srbije nedostaje više od 1.000 lekara, a analiza potreba za zdravstvenom zaštitom stanovništva u uslovima pandemije korona virusa pokazala je da je neophodan broj lekara za efikasno i kvalitetno funkcionisanje zdravstvenog sistema značajno veći, posebno u bolnicama u unutrašnjosti zemlje.

Vlada je usvojila i Program digitalizacije u zdravstvenom sistemu Srbije za period 2022 - 2026. godine.

Kako se navodi, ciljevi Programa digitalizacije uključuju uspostavljanje novih tehnoloških rešenja koja će omogućiti bezbedan pristup podacima u državnom i privatnom sektoru, istraživanje i razvoj korišćenjem podataka, razvoj i upotrebu veštačke integligencije, unapređenje informacono-tehnološke infrastrukture u zdravstvu i olakšati građanima pristup podacima i zdravstvenoj zaštiti.
MarketingNajnovije vesti