Siniša Mali
Srbija

Vlada sutra donosi mere za zaštitu standarda građana: Ograničen izvoz pšenice, kukuruza, ulja i brašna, akcize na gorivo 20 odsto manje

Izvor: 
RTV/Tanjug Sre, 09/03/2022 - 15:58Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da država radi sve što je moguće kako bi ublažila negativne posledice krize koja je zahvatila ceo svet, a izazvana je energetskom krizom i ratom između Ukrajine i Rusije.

On je, govoreći o merama Vlade koje je juče najavio predsednik Aleksandar Vučić, potvrdio da će sutra biti doneto nekoliko odluka koje su prevashodno namenjene zaštiti životnog standarda građana Srbije.

"Ograničićemo izvoz pšenice, kukuruza, ulja i brašna. Svega imamo dovoljno, ali želimo da izbegnemo situaciju koja se desila u ponedeljak, kada su četvrtinu svega što imamo u Srbiji hteli da izvezu. Moramo da vodimo računa o našim građanima i s druge strane kako bismo umirili tržište derivata država se u narednih mesec dana odriče 20 odsto akciza na gorivo", rekao je Mali.

Dodao je da je to mera koja je u skladu s postojećim zakonom, s namerom ublažavanja velikog porasta cena na benzinskim pumpama.

"Još jedanput pokazujemo koliko se odgovorno ponašamo i koliko vodimo računa o životnom standardu građana", istakao je Mali.

Ministar finansija je naveo da će na smanjenim akcizama budžet imati smanjen prihod za oko 30 miliona evra mesečno, ali da javne finansije mogu da izdrže taj trošak.

"Gubitak samo na akcizama je 3,6 milijardi dinara mesečno, što je ogroman novac, odnosno oko 30 miliona evra koje država preuzima na sebe, kao što smo preuzeli najveći teret krize kada je pandemija kovida19 u pitanju i sve ostale krize koje su nas zadesile. Opet pokazujemo snagu svojih javnih finansija i brigu za građane", naglasio je Mali.

Od 15. marta novi rok za subvencije za fiskalne kase

Ministar je rekao da će Vlada odrediti još jedan rok za subvencije za fiskalizaciju od 15. marta do 5. aprila, kako bi svi koji se nisu prijavili mogli da dobiju državni podsticaj.

"Mi ćemo sutra na sednici Vlade doneti odluku o novom roku za dobijanje subvencije za nabavku fiskalnih kasa. Od 15. marta do 5. aprila je novi rok i pozivam sve one koji se do sada nisu prijavili za subvenciju iz bilo kojih razloga da to učine", rekao ja Mali nakon obilaska frizerskog salona "Master class" na Novom Beogradu koji je ušao u novi sistem fiskalizacije.

On je podsetio da se do sada 130.000 privrednih subjekata prijavilo za državnu pomoć od 100 evra po prodajnom mestu i 100 evra po fiskalnom uređaju.

Ministar je upozorio obveznike fiskalizacije da se prijave što pre kako ne rizikovali da ne uđu u sistem fiskalizacije do 30. aprila koji je poslednji zakonski rok za završetak tog posla.

Mali je u "Master classu" proverio kako funkcioniše novi fiskalni uređaj i mobilnim telefonom uz pomoć QR koda kontrolisao da li je salon platio porez na usluge.

 
MarketingNajnovije vesti