Dimnjak Ilustracija: piqsels
Srbija

VOICE: Novi propisi u Srbiji na strani zagađivača, ukidaju se ekološki fondovi

Izvor: 
VOICE/N1 Ned, 19/06/2022 - 12:46Prihodi opština od naknada za životnu sredinu manji su i za stotinu miliona dinara, što je posledica novog načina obračuna, koji nije podsticajan za smanjenje zagađenja, piše portal VOICE.

Ocenjeno je u tekstu i da se time šalje poruka zagađivačima: „ne morate smanjiti zagađenje, već platite – pa posle radite šta hoćete“, piše VOICE.

Ukazano je istovremeno i da je više od 30 opština u Srbiji ukinulo fondove za zaštitu životne sredine.

VOICE je, kao primer, naveo da je ukupan prihod opštine Lajkovac po osnovu naknade za zaštitu i unapredjivanje životne sredine pao za oko 100 miliona dinara u odnosu na 2018.

Dodaje se da je opština Bor najveći pojedinačni gubitaš, "jer je zabeležila pad u prihodima od ove naknade za oko 220 miliona dinara", dok je Ub u sličnoj situaciji kao i Lajkovac.

Prihodi Smedereva i Zaječara su za 60 miliona manji nego tri godine ranije, dok je u slučaju Vrbasa, Apatina i Vršca pad bio "težak" 45 miliona dinara.

Predstavnik Ekološkog centra "Stanište" Dejan Maksimović je ocenio da je sadašnja visina naknade "smešna u odnosu na tehnološki zahvat" koji bi pravno lice moralo da sprovede da bi prekinulo sa zagadjenjem.

"Glavni problem tog novog načina obračuna je taj što on nije podsticajan za smanjenje zagadjenja, znači time se ne šalje zagadjivačima poruka smanjite, već platite – pa posle radite šta hoćete", rekao je Maksimović za VOICE.

Naveo je da je do 2020. više od 30 opština ukinulo lokalni budžetski Fond za zaštitu životne sredine.

 
MarketingNajnovije vesti