Justicia Foto: pixabay
Srbija

Vojni sindikat tužio ministra odbrane Aleksandra Vulina

Izvor: 
Beta Čet, 02/01/2020 - 14:02Vojni sindikat Srbije (VSS) saopštio je danas da je tužio ministra odbrane Aleksandra Vulina zato što je „krajem 2019. godine, nezakonito i protivno međunarodnom pravu doneo rešenje kojim odbija zahtev Vojnog sindikata za priznavanje reprezentativnosti kod poslodavca“.

U saopštenju koje je potpisao predsednik VSS Ninoslav Svilengaćin navodi se da je „ovakvo rešenje Vulin doneo isključivo sa namerom da spreči i ometa delovanje najvećeg i jedinog sindikata u Vojsci Srbije koji ispunjava uslove reprezentativnosti“.

„Apelujemo na predsednika republike i Vladu Srbije, da sagledaju koliko im štete svakodnevno nanosi diletantsko, nasilničko i kriminalno ponašanje ministra odbrane Aleksandra Vulina i da konačno preispitaju njegovu destruktuvnu ulogu i odgovornost za katastrofalno stanje u našoj vojsci. Vulinov egzibicionizam i štetočinsko rukovođenje direktno podrivaju borbenu gotovost Vojske Srbije“, navodi se u saopštenju.

VSS je saopštio i da je ministar odbrane „nezakonito, jednostrano i bez znanja sindikata kao stranke u postupku, doneo rešenje kojim poništava rešenje kojim je Vojnom sindikatu Srbije još 2015. godine utvrđena reprezentativnost“.

„Više je nego jasno da Vulinu smeta Vojni sindikat Srbije, zato što javno kritikuje njegove kriminalne postuke i zloupotrebe. Osnovni razlog za nezakonito oduzimanje reprezentativnosti Vojnom sindikatu Srbije i odbijanjem da je prizna u novom postupku, vidimo isključivo u činjenici da reprezentativni sindikat ima pravo da pregovara o zaključenju kolektivnog ugovora koji je u interesu svih zaposlenih u Vojsci Srbije, a što Vulin ne želi da omogući“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je „danas svima u Vojsci i srpskoj javnosti jasno da Vulin ne radi u interesu Vojske i srpskih vojnika kojih je više od pet hiljada napustilo vojsku baš u njegovom mandatu“.

„Iako se predstavlja kao levičar i socijalista, on to nije i ostaće upamćen po tome da je vršeći krivična dela i kršeći međunarodno pravo, gušio i ometao jedini reprezentativni sindikat u Vojsci i nezakonito dao otkaz njegovom predsedniku i generalnom sekretaru“, navodi se u saopštenju VSS i dodaje da je „ometanje sindikalnog delovanja u zemljama Evropske unije ozbiljno krivično delo“.

 MarketingNajnovije vesti