Foto: Vojska Srbije
Srbija

Vojnik na Pešteru nije preminuo od srčanog udara, očekuju se rezultati toksikologije

Izvor: 
Novars/021 Sub, 03/07/2021 - 10:17Nalaz obdukcije tela starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića, koji je nastradao prilikom priprema za vojnu vežbu "Munjevit udar" na Pešteru, pokazao je da vojnik nije preminuo od srčanog udara.
 
Kako je objavio portal Nova.rs, u narednim danima očekuju se rezultati toksikologije, gde će biti utvrđeno da li je nastradao usled gušenja, odnosno trovanja gasom nakon što se aktivirao protivpožarni sistem u oklopnom vozilu.
 
"Smrt vojnika Stojkovića nije nastupila zato što mu je ‘naglo pozlilo’ kao što je to navelo Ministarstvo odbrane u svom zvaničnom saopštenju prošle nedelje, a tvrdnje koje ovih dana provejavaju u javnost, da je Stojković preminuo usled gušenja, tuđom krivicom, počinju da imaju sve veće utemeljenje, što je potvrdio i obdukcioni nalaz čije smo detalje saznali", navodi portal.

 

Kobnog dana, prema saznanjima portala Nova.rs, u Stojkovićevom oklopnom vozilu se aktivirao protivpožarni sistem usled visokih temperatura, budući da je tog dana na Pešteru bilo izmereno 43 stepena, a pored njega je dejstvovao tenk i aktivirana su druga sredstva.
 
"On je radio vezom dojavio svojim nadređenima u kakvoj se sitaciji našao, ali mu je naređeno da vozi još 60 metera, što je on i učinio. Vozilo se ispunilo gasom, a kako smo saznali, onesvestio se čak i vozač. Ipak, svi su uspeli da se spasu, Stojković je izveo ljude iz vozila, ali za njega, nažalost, nije bilo spasa", navodi ovaj portal.
 
Više tužilaštvo u Novom Pazaru pokrenulo je predistražni postupak, ispitujući okolnosti pod kojima je stariji vodnik Dejan Stojković preminuo 24. juna, tokom izvođenja vojne vežbe na Pešteru.
 
Ministarstvo odbrane saopštilo je ranije da je Stojkoviću iznenada pozlilo, ali je bivši načelnik Generalštaba Vojske Srbije i potpredsednik Narodne stranke Zdravko Ponoš rekao da je Stojković poginuo jer se zbog ekstremno visoke temperature aktivirao sistem za gašenje požara u borbenom vozilu.
 

 

 
MarketingNajnovije vesti