Foto: Vojska Srbije
Srbija

Vojska Srbije angažuje i rezerviste za borbu protiv koronavirusa

Izvor: 
N1/RSE Pet, 03/04/2020 - 10:15Vojska Srbije je u jedinice radne obaveze pozvala dosad 30 lica u Novom Sadu i 30 u Beogradu, navelo je u pisanoj izjavi Ministarstvo odbrane Republike Srbije.

"Napominjemo da su oni civilno služili vojni rok u domovima zdravlja i da su spremni za obavljanje predviđenih nemedicinskih poslova u zdravstvenim ustanovama“, stoji u dopisu koji je Radio Slobodna Evropa (RSE) dobio od Ministarstva odbrane.

"Radna obaveza traje sedam dana, a po potrebi i duže. Podrazumeva angažovanje na zadacima u vojno-zdravstvenim ustanovama za izvođenje nemedicinskih poslova. Angažovanje podrazumeva rad na dnevnom nivou u trajanju od osam časova, a u slučaju da se na poslovima koje radna obaveza podrazumeva ostane duže od osam časova, za sutradan je predviđeno korišćenje slobodnog dana", navelo je Ministarstvo.

Onima koji rade biće opravdan izostanak sa posla

"Najpre angažujemo one koji nemaju radno angažovanje. Lica koja su zaposlena i koja imaju dokaz da su radno angažovana potrebno je da se jave nadležnom teritorijalnom organu koji im je uputio poziv, kako bi se drugo lice rasporedilo u jedinice radne obaveze. Licima koja su pozvana i angažovana u jedinicama radne obaveze biće opravdan izostanak sa posla“, preciziralo je Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je objasnilo i da se građani koji su regulisali vojnu obavezu vršenjem civilne službe pozivaju na zahtev vojno-zdravstvenih ustanova za formiranje jedinica radne obaveze.

"Pozivi se upućuju u skladu sa odredbama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi za slučaj vanrednog i ratnog stanja", navodi se u pisanoj izjavi Ministarstva odbrane.

Postupak protiv lica koja se ne odazovu  na poziv

Dodaje se da vojni obveznici koji su služenje vojnog roka regulisali vršenjem civilne službe ne mogu se rasporediti u ratne jedinice Vojske Srbije, te da oni svoju obavezu u rezervnom sastavu “izvršavaju u jedinicama civilne zaštite i radnu obavezu u jedinicama radne obaveze“.

U izjavi Ministarstva se upozorava da će se protiv lica koja se ne odazovu na poziv preduzeti “zakonom propisane mere“, odnosno da će biti pokrenut prekršajni ili krivični postupak - član 126. Zakona o vojnoj radnoj i materijalnoj obavezi i član 394. i član 417. Krivičnog zakonika, preciziralo je Ministarstvo odbrane Republike Srbije.
MarketingNajnovije vesti