Koronavirus Foto: pixnio
Srbija

Vrhunac epidemije krajem aprila

Izvor: 
RTS Pet, 13/03/2020 - 23:31Direktor Infektivne klinike u Beogradu Goran Stevanović očekuje vrhunac epidemije krajem aprila, odnosno nekoliko dana posle Uskrsa kada budu dolazili naši ljudi iz inostranstva koji su u rizičnim zonama.
 
"Apelujemo na one koji su u najrizičnijim zonama da ostanu tamo. Ja znam da je želja da se vide porodice izuzetno velika, ali morate razmisliti da možete uneti epidemiju u kuću svojih najbližih", rekao je Stevanović za RTS. 
 
U istoj emisiji na RTS je gostovao i epidemiolog Mijomir Pelemiš koji tvrdi da će se o ovoj epidemiji moći da donose zaključci tek sledeće godine kada se ona bude završila i da bi realno trebalo očekivati da bude gotova za dva meseca.
 
"Neka prognoza, ali ne sme da se uzme zdravo za gotovo, realno bi bilo da se ovo okonča za dva meseca", rekao je Pelemiš. 
 
"Ja kao infektolog ne želim da komentarišem političare i smatram da oni ovo ne znaju. Ova zemlja se oslanja na stručnjake. Nijedan zdravstveni sistem nije okupio lekare kao ovaj sada i da oni odlučuju šta treba i da savetuju šta treba ovog trenutka da se uradi", rekao je doktor Pelemiš.
 
Napominje da virus nije automobil pa da može da se zaustavi na granici.
 
"Mi smo znali da će on da uđe, ali smo uspeli da usporimo širenje bolesti, to je naš glavni cilj. Političari imaju neke svoje druge ciljeve, a mi imamo cilj da lečimo bolesnike i da sprečimo pre svega pojavu velikog broja obolenja", ukazao je Pelemiš. 
 
"Dajte sve podatke svojim lekarima, verujte im, tako ćete pomoći da se virus ne širi", poručio je doktor Pelemiš.MarketingNajnovije vesti