Vučić
Srbija

Vučić 12 puta proglašen za počasnog građanina grada ili opštine

Izvor: 
021/Danas Pon, 02/08/2021 - 09:21Aleksandar Vučić je u proteklih devet godina, koliko je na vlasti, 12 puta proglašen za počasnog građanina nekog grada ili opštine u Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Kako piše "Danas", pre nekoliko dana Vučić je proglašen počasnim građaninom Valjeva. To je peti put ove godine. Ovo je ujedno treći put u roku od mesec dana da je dobio ovo zvanje u nekom gradu ili opštini.

Ovo je došlo na inicijativu koalicije SPS-JS koja u Valjevu čini opoziciju. Pored SPS koji je opozicija u ovom gradu, u Skupštini opštine Valjeva jedina opoziciona grupa koja je bila protiv ovakvog imenovanja Vučića jeste Lokalni front Valjevo.

Ljubomir Radović iz Lokalnog fronta kaže za "Danas" da su u ovom konkretnom slučaju predstavnici "lažne opozicije" zataškali glas one prave, ali ističe da su očigledne namere svih onih koji predlažu da predsednik dobije počasne titule, ne samo u Valjevu, već i u svim drugim opštinama i gradovima.

"Podanička vlast u svakoj lokalnoj samoupravi se utrkuje na koji način će da prikupi političke poene u toj partijskoj hijerarhiji. Poenta je utrkivanje ko će više da se dodvori. Smešno je i pričati o tome jer SNS radi isto što su radile i Miloševićeve ulicize devedesetih godina. Tadašnja vlast je istu grešku pravila sa proglašavanjem Miloševića za počasnog građanina, pa su se posle poništavale te odluke", podsetio je Radović.

Vučić je dobio povelju počasnog građanina opštine Zvečan na Kosovu i Metohiji, a 28. juna proglašen je počasnim građaninom Smederevske Palanke. Tri meseca pre toga Vučić je u jednom danu postao počasni građanin Šapca i Banjaluke.

List "Danas" dalje piše da je početkom 2020. godine Vučić dobio Povelju počasnog građanina Mrkonjić Grada u Republici Srpskoj, a pre dve godine, u julu 2019. postao je i počasni građanin opštine Drvar u BiH. Pre toga poneo je ovu titulu i u Sokolcu.

U međuvremenu, predsednik Srbije je odlikovan ovim zvanjem i u Aleksandrovcu. Pre toga, Vučiću je dodeljeno zvanje počasnog građanina i u opštini Vladimirci, u Svrljigu, a još 2013. godine i u Leskovcu.

 
MarketingNajnovije vesti