Aleksandar Vučić
Srbija

Vučić: Imamo osnovne namirnice za godinu dana, da ništa ne radi

Izvor: 
Tanjug Sub, 14/03/2020 - 11:52Ljudi ne moraju da brinu za osnovne životne namirnice pošto imamo zalihe za godinu dana i to da ništa ne radi, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je posle zasedanja Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica bolesti koju izaziva COVID-19 po privredu rekao da od nas zavisi dosta da li će se ova situacija završiti za mesec, dva ili tri meseca.

Takođe, ističe da imamo dovoljno pšenice i brašna, kao i da mesečno trošimo 100.000 tona brašna, a da u rezervi imamo milion tona.

"Setva ide odlično, a imaćemo i žetvu i bez toga nikakvih problema ne bi imali godinu dana. Takođe, nema problema ni s drugim namirnica, uljem i šećerom", rekao je Vučić.

Najavio je da će odlukama vlade biti sprečen izvoz osnovnih životnih namirnica u periodu od najmanje 30 dana.

Vučić je ukazao na pojedine evropske gradove gde namirnica u prodavnicama nema i istakao da je kod nas situacija neuporedivo bolja.

"Niko neće ostati gladan, u to nema nikakve sumnje", istakao je Vučić.

Očekuje nas težak period, radimo da umanjimo posledice

Vučić je izjavio da Srbiju očekuje teže vreme, kada je reč o situaciji sa korona virusom, nego što je bilo do danas, jer se tek može očekivati povećanje broja zaraženih, ali i istakao da je u poslednjih 24 sata država napravila veliki posao u cilju obezbeđivanja pune kontrole i nadzora nad obezbeđivanjem osnovnih životnih namirnica.

"Očekuje nas teško vreme. Mnogo teže nego što je bilo do danas. To mogu da govorim iz iskustva svih zemalja koje su pogođene epidemijom korone", rekao je Vučić na pres konferenciji, nakon sastanka "ekonomskog" kriznog štaba.

On je istakao da posle 10 ili 12 dana kreće eksponencijalni rast broja obolelih, a pre svega starih.

"Mi smo sada deveti dan i očekujemo veliki rast, da mnogi od nas ostanu bez svojih voljenih, a naš je cilj da to smanjimo koliko god možemo i da obezbedimo da život pobedi u Srbiji", rekao je Vučić.

Penzionerima: Molim vas, ostanite u kući

Predsednik Srbije  rekao je da je juče bio najgori dan na svetskim berzama od kako vlada pandemija koronavirusa i da očekuje da će se tako nastaviti i u narednom periodu.

On je, posle sednice Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica po privredu zarazne bolesti COVID-19, ukazao da stručnjaci potvrđuju da su stari najugroženiji.

"Molim naše najstarije građane da ne izlaze na ulice, molim ljude iz gerontoloških centara da ne puštaju penzionere da idu u prodavnice, neka im to što im treba donesu mlađi. Molim penzionere, oni su najdisciplinovaniji, ali i najugroženiji, da ne izlaze", rekao je Vučić i izričito ponovio:

"Penzioneri, k'o boga vas molim, ostanite u kući, naći ćemo načina da vam dostavimo hranu i sve što vam je potrebno. Niko neće da umre od gladi".

Naglasio da je ogroman broj mrtvih u Zapadnoj Evropi, kao posledica virusa, podsetivši da je u Italiji juče umrlo 250 ljudi, čak 54 više nego prethodnog dana, a u Španiji 36 osoba.

"Naša srca su uz prijateljski i bratski italijanski narod i želim im da izađu iz te teške krize u kojoj se danas nalaze", poručio je predsednik.

Vučić je naveo da je danas u Srbiji, potvrđeno testovima, 41 osoba zaražena, ali da nema sumnje da će ih biti više.

"Ono što je dobra vest je da je samo 21 osoba na bolničkom lečenju, od kojih tek jedna na respiratoru", rekao je Vučić.

Predsednik je izneo podatke da je u Italiji smrtnost od 0 do 29 godina nula zaraženih osoba, od 30 do 50 godina 0,6 odsto, a da dramatično raste kod inficiranih starijih od 60, 70 i 80 godina. Prema njegovim rečima, kod zaraženih koji su stariji od 70 godina smrtnost je 16,65 odsto, a u kategoriji inficiranih starijih od 80 godina procenat umrlih je 19 odsto.
MarketingNajnovije vesti