Foto: Vojska Srbije
Srbija

Vučić naložio zatvaranje granice ako bude najezde migranata

Izvor: 
Tanjug/Novosti Pet, 06/03/2020 - 01:25Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dao je nalog vojsci, policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji da gotovo hermetički zatvore našu granicu prema Severnoj Makedoniji, ukoliko dođe do najezde migranata koji već danima sa turske strane pokušavaju da uđu u Grčku, prenose "Novosti".

Kako navodi list, Vučić se preventivno odlučio na ovaj korak, vodeći računa, pre svega, o nacionalnoj bezbednosti.

"Novosti" ističu da se Vučić na to odlučio iako je on lično, kako napominju, protiv ksenofobne politike, jer je naš narod, poučen sopstvenim tragičnim iskustvom, uvek pokazivao solidarnost prema svima koji su izbegli iz ratnih područja.

Vučić, dodaje list, svakodnevno dobija operativne podatke od naših bezbednosnih službi, otkako je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan otvorio granice i pustio izbeglice da pređu u EU.

On je, navode "Novosti", uveren da će Srbija, ukoliko bude potrebe, umeti da zaštiti svoju teritoriju i da neće postati "parking za migrante".

Situacija je postala ozbiljna kada je Turska pustila oko 130.000 izbeglica i migranata, koji su se zaputili ka Evropi starom balkanskom rutom, koja je dobrim delom zatvorena posle migrantske krize 2015.

Tenzije na tursko-grčkoj granici nastavljene su i danas, iako nije bilo ispaljivanja suzavca i gumenih metaka kao prethodnih dana, ali je Ankara odlučila da postavi 1.000 pripadnika specijalnih policijskih snaga na granici s Grčkom kako bi zaustavila povratak migranata na svoju teritoriju.
MarketingNajnovije vesti