Foto: Vlada Srbije
Srbija

Vučić: Naredna zima biće najgora u poslednjih 70 godina, nedostajaće hrane

Izvor: 
013info Ned, 15/05/2022 - 11:17


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će zima koja dolazi u svetu biti najteža u poslednjih 70 godina.

Kako je rekao, ono što je sigurno jeste da će nedostajati mnogo hrane, energenata ima dovoljno, ali će biti neverovatno skupi, 25 odsto svetskog tržišta neće imati hleba. Prema njegovim rečima, iz ukrajinskih luka nema izvoza, Rusiji je onemogućen izvoz žitarica takođe, osim u prijateljske zemlje, što znači da nema nijednog kilograma u Evropi.

"Sve stvari moraju da se posmatraju zajedno, ne izolovano. Suština je u tome da sve mora zajedno da funkcioniše i radi. Najteže mi je da kažem da se ne ponašamo kao da se ništa ne dešava. Imamo uslove gotovo proglašenog svetskog rata i sukoba", kazao je Vučić za TV Prva.

Na pitanje koja je cena nezavisnosti i samostalnosti, Vučić kaže da se zbog toga sada, na devnom nivou, vodi računa o svemu.

 "Na nedeljnom nivou se bavimo cenom dizela i benzina, četvrtak i petak. Nama je nafta ključni prihod jer mi od struje imamo samo gubitak. Cena struje je velika. Nemoguće je održati sistem ukoliko ne dobijemo određeni novac. Pogrešio sam što sam rekao da se smanji udeo u akcizama i sada to ne možemo da vratimo. Mi gubimo 36 miliona evra na mesečnom nivou. Hteli smo da građani plaćaju jeftinije gorivo", kaže Vučić.

Govoreći o mogućnosti poskupljenja struje, Vučić je rekao da je to izazov i za građane i državu i rekao da ona ne može da poskupi onoliko koliko je najavljivano u medijima.

"Nekada će morati da poskupi, sada ne može. Ne mogu ljudi da podnesu da poskupi i do 30 odsto. Imaćemo inflaciju od 20 odsto. Nije to samo pitanje građana, ne može to ni država da podnese", kazao je Vučić.

 
MarketingNajnovije vesti