Aleksandar Vučić
Srbija

Vučić: Nisam još potpisao zakon o eksproprijaciji, razmatram pristigle pritužbe

Izvor: 
Euronews Srbija Sre, 01/12/2021 - 19:19Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas na konferenciji za medije da će u narednih nekoliko dana boraviti na teritoriji sela u okolini Jadra u kojima građani protestuju protiv rudnika Rio Tinta jer "želi da čuje ljude".

"Želim da čujem njihovo mišljenje i želim da im predstavim šta je to što možemo da dobijemo, a šta možemo da izgubimo. Neću da razgovaram sa političarima o tome, već sa narodom, koji žive u ovih 10 sela koja bi trebalo da budu pogođena", naveo je Vučić.

On je dodao da proces davanja dozvola za Rio Tinto nije ni počeo jer mora da da studiju o proceni uticaja.

"Ono što je veoma važno to je da kompanija Rio Tinto dobija rok. Proces, dakle, nije ni počeo. Što se tiče ljudi koji su zabrinuti, oni moraju da znaju da ćemo godinu i po dana čekati studiju o proceni stanja na toj lokaciji", podvukao je predsednik.

Osvrnuo se i na proteste.

"Ulica nikada neće voditi politiku Srbije, dok sam na mestu predsednika. Ulica ne može da vlada ovom zemljom, ovom zemljom vladaju institucije i tako će biti", naveo je predsednik Srbije povodom prošlonedeljnih protesta zbog zakona o eskproprijaciji.

Kao je naveo on još nije potpisao zakon koji je povod za proteste.

"Nisam do sada potpisao Zakon o izmenama i dopunama zakona o budžetskom sistemu, Zakon o porezu na dobit pravnih lica, Zakon o izmenama i dopunama zakona o porezu na dohodak građana, Zakon o eksproprijaciji, Zakon o porezu na imovinu, Zakono o obavenom socijalnom osiguranju, Zakono o budžetskoj inpekciji i carinskom zakoniku", rekao je Vučić.

On je rekao da razume pobunu oko stavke privremenog zastupnika u Zakonu o eksproprijaciji.

"To razumem, to je interes advokata, esnafski razumem. Zabirnjavajuće je što je ostavljen rok od pet dana, što nije protivustavno, ali smatram da nije dobro. Ipak, nemam reči za one koji tvrde da moraju da plate punu cenu za nelegalne objekte - nema smisla da uradite nešto nelegalno pa tražite od države punu cenu", dodao je predsednik.

On je rekao da se obraća kako bi građanima izneo celu isitinu o Rio Tintu i da će pročitati sve i svaki dokument o ugovorima s ovim preduzećem godinama unazad.

Prvi dokument koji se tiče Rio Tinta, je donelo Ministarstvo rudarstva i energetike, 8. 6. 2004. godine i njime je odobreno i preduzeću Rio Sava izvođenje geoloških istraživanja jadarita na području opštine Loznice, naveo je Vučić.

"Čini mi se da je svima jasno da se radi o bivšoj vlasti u kojoj su bili i Dragan Đilas i Marinika Tepić i Nebojša Zelenović. Što se tiče petog dokumenta, odboren je nastavak istraživanja preduzeću Rio Sava. Zatim, u šestom dokumentu, 2008. godine imamo slično. Broj 7: 15.9.2009. takođe je Petar Škundić potpisao da se odobrava preduzeću Rio Sava, ima mnogo tačaka. Slično je i sa dokumentom broj 8. Ključni dokument je broj 9 i donosi se 1. februara 2012. godine. Dakle, dozvoljava se bušenje preduzeću u Loznici. Tada su na vlasti i Đilas i Jeremić i Zelenović, svi oni koji nam danas drže pridike ", rekao je Vučić.

Jedini dokument koji dozvoljava bilo kakvo bušenje je naveo kao "deveti dokument" je prema njegovim rečima potpisan 1. 2. 2012.  On je podsetio da tada SNS nije bila na vlasti.

Predsednik je dodao da će kompletnu dokumentaciju postaviti na sajt.

"Što više para imaju to više laži, jedina odluka koja je dirala u integritet je iz 2012. godine i prethodna vlast je donela tu odluku. Na 31 mestu govori se o litijumu, dakle litijum postaje glavna stategija upravljanja resursima do 2030. navodi se u stategiji koji je Ministarstvo rudarstva podnelo Skupštini Srbije 18.1. 2012. godine", rekao je predsednik Srbije.

Kako je dodao, memorandum iz 2017. neobavezujući, iako su mnogi pokušali da optuže sadašnju vlast za njega.

"Stav 2 kaže: Memorandum odražava stavove i namere strana da sarađuju, izražene u dobroj veri, ali bez stvaranja obaveza. Izvolite citat. Sve se vidi", pročitao je Vučić.

Predsednik je zatim pročitao još jedan deo strategijskog dokumenta iz 2012. godine, i naveo da je veoma važno skrenuti pažnju na to da je u pitanju sigurna eksploatacija litijuma i borata.

"Kako stvari stoje, i o čemu se radi. Srbija ima, na području više naseljenih mesta, između Loznice i Krupnja, velika nalazišta jadarita. Jedan od 26 minerala u okviru jadarita je i litijum. Litijum je nezamenljiv u izradi litijumskih baterija za električne automobile. Počela je velika trka u celom svetu za litijumskim nalazišzima. U toj trci prednjači NR Kina, pa SAD i EU. Rio Tinto je trebalo da uloži 450 miliona, do sada su potrošili 350 miliona. Mi u onom trenutku zbog bušenja koje je tamo obavljeno na osnovu dokumenta iz 2012. godine nemamo tamo ništa, tek ostaje da se uradi najveći deo", rekao je Vučić.

Kao je naveo, urađene su ozbiljne analize pregleda evropskih rezerva litijuma.

"Bukvalno se vodi pravi rat, reč je o ogrnomnom novcu - kada je reč o proizvodnji litijum-jonskih baterija. Osam miliona evra je uloženo tokom jedne godine u ekološke organizacije. Zašto? Zato što je velika borba za litijum u celom svetu. Srbija ga ima, da li će to da koristi ili ne, to je druga stvar", dodao je predsednik.

 
MarketingNajnovije vesti