Aleksandar Vučić
Srbija

Vučić o Kosovu i dijalogu u Briselu: Šta god bilo, kako god bilo, izbegličke kolone neće postojati

Izvor: 
N1 Ned, 21/08/2022 - 14:02Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon sastanka sa predstavnicima Srba s Kosova i Metohije, da je "ključna poruka, šta god bilo, kako god bilo, da izbegličke kolone neće postojati".

 

„Naše je bilo da i danas kažemo ljudima, iako znamo koliko je to danas teško u uslovima kada to više nisu hipotetički i kada niste u kafani – mi nemamo kud, saterani smo u ćošak i naša ključna poruka je bila, šta god bilo, kako god bilo – izbegličke kolone neće postojati i da ćemo sačuvati naš narod i od progona i od pogroma, ukoliko to ne bude želeo da učini NATO ili ukoliko sa albanskim jedinicama budu učestvovali“, izjavio je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

O tome šta se dešavalo tokom pregovora u Briselu prethpodnih dana, Vučića je kazao da su „Albanci sami rešili da sprovode jednostrane akcije“, piše N1.

„Albanci su, niko ne razume zašto, sami rešili da sprovode jednostrane akcije i uvek su za to dobijali podršku Kvinte. Onda su rekli – mi hoćemo da promenimo tablice. U skladu sa sporazumom o slobodi kretanja od 2. jula 2011. tačka 7, svi vlasnici će koristiti RKS ili KS tablice, izdavaće ih kosovski organi… Kurti je u Briselu rekao da svi moraju da imaju RKS tablice (Republika Kosovo), KS su statusno neutralne i izdaje ih UNMIK. Mi smo rekli sve može. Ukinuli su KS table protivpravno 2020, mi smo rekli – nema problema, dajte im KS table statusno neutralne. Kao opareni su skočili, sve su odbili“, rekao je Vučić.

Vučić je ranije danas održao sastanak sa predstavnicima Srba sa Kosova. Sastanku u Palati Srbija su prisustvovali i premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednici SL Igor Simić, Dalibor Jevtić, Milan Radoičić gradonačelnici sa severa KiM, predstavnici institucija.

U Briselu su se ove nedelje, u dve runde direktnih razgovora, sastali Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti, u prisustvu visokog predstavnika za evropsku spoljnu i bezbednosnu politiku Žozepa Borela i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka. Razgovori u Briselu nisu okončani dogovorom, što je potvrdio i Borel u četvrtak popodne.

 
MarketingNajnovije vesti