Aleksandar Vučić
Srbija

Vučić: Prištinska vlast demonstrira silu; Kurti: Samo primenjujemo sporazum s kojim se Srbija složila

Izvor: 
RTS/Euronews Srbija/Kossev Pon, 20/09/2021 - 19:13Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da vlast u Prištini demonstrira silu, i da su na volšeban način protumačili nešto što nigde ne piše. Vučić je poručio Srbima na Kosovu i Metohiji da ne nasedaju na provokacije Prištine.

Aleksandar Vučić je u obraćanju javnosti, povodom krize na Kosovu i Metohiji, izjavio da je danas jedan od najtežih dana za srpski narod na Kosovu i Metohiji, da to nije pitanje bilo kakve dramatizacije, ali da je situacija ozbiljna i teška.

Predsednik je naveo da postoje dva sporazuma koja se tiču slobode kretanja, iz 2011. i 2016. godine. U Prištini su, kaže, na volšeban način protumačili nešto što nigde ne piše. Ocenio je da tamošnja vlast demonstrira silu.

"Još sinoć smo znali da Priština planira pokret specijalnih snaga na sever", istakao je predsednik i podsetio da je to šesti put da upadaju sa oklopnim vozilima, dugim cevima, snajperistima.

Kako je rekao, jutros nešto posle šest časova kosovske snage su prešle na sever KiM, a to je, navodi, šesti put kako se to desilo.

"To je najbrutalniji upad sa oko 350 lica, mnogo dugih cevi, više od 20 oklopnih vozila, snajperista postavljenih na mnogo mesta koji su valjda trebalo da, za to imamo dokaze, pokrivaju kuće mladih Srba koji bi se suprotstavili teroru prištinske vlasti i onda su sprovodili akciju za koju su išli toliko daleko da kažu unilateralno, bez ikakvog dogovora sa bilo kim, možda sa svojim mentorima", rekao je Vučić.

Istakao je da su jedinice sa dugim cevima poslate na sever bez saglasnosti načelnika četiri opštine i da se radi o najbrutalnijem napadu oko 350 policijaca koji su došli da rade posao saobraćajne policije.

Naveo je da se sa Beogradom niko nije dogovarao i da je Beograd jedino upozoravao da to ne čine.

"Kada imate posla sa ljudima koji nisu odgovorni i kojima je cilj samo da prošire vlast, onda je vrlo teško doći do racionalnog rešenja", rekao je Vučić.

"Skidaju tablice suverene i međunarodno priznate države"

Predsednik Vučić je naveo da su na administrativnom prelazu zaustavili i vozilo iz Vranja sa bolesnicima, i skidali tablice jedne suverene države, jer se njima te tablice ne sviđaju.

Vučić je pokazao i fotografiju ambulantnog vozila iz Vranja koje je, kako kaže, prevozilo bolesnike, a koje je zaustavljeno na administrativnom punktu.

"Pregledali su ljude, a zatim skidali tablice jedne suverene, međunarodno priznate države, članice Ujedinjenih nacija zato što se njima te tablice ne sviđaju. Kažu pošto mi njima stavljamo stikere, oni će nama da skidaju tablice. Niti to igde piše niti je ikada pisalo niti je to moguće. To ne piše i nije pisalo nikada i nigde", naglašava Vučić.

Ističe da su u Prištini rešili da svoju odluku sprovedu na silu, pa su, kako kaže, ceo dan demonstrirali silu na Jarinju i Brnjaku.

"Pošto sam video bezbroj netačnih tumačenja u medijima - više nije problem KM ili Priština, to je malo jutros bio problem, sada više ni to nije problem. Problem je i ako naiđe vozilo vranjskih tablica", kaže Vučić.

Vučić je podsetio na sve što Priština nije ispunila, a trebalo je po odredbama Briselskog sporazumu.

Istakao je i da Priština već 3.076 dana odbija da formira Zajednicu srpskih opština, što je predviđeno od 1. do 6. tačke Briselskog sporazuma, navodeći obrazloženje Prištine da može da bude formirana samo ako je u nadležnosti Ustavnog suda.

"Priština je na poslednjem sastanku o dijalogu poručila da više neće da razgovara sa nama ni po jednom pitanju osim o pitanju nestalih, a kada smo došli do pitanja nestalih, onda su rekli da ne mogu sa nama da razgovaraju zato što je na čelu Komisije za nestale Veljko Odalović. Onda smo rekli da ostavimo to po strani i da razgovaramo na tehničkom nivou da bismo mogli roditeljima, bilo Srbima ili Albancima, da vratimo kosti njihove dece, da mogu da ih sahrane i ožale kako priliči civilizovanim ljudima", kaže Vučić.

Ističe da su onda predstavnici prištinske strane saopštili da nisu zainteresovani jer ono što su obećali ne mogu da ispune.

"Beskrajno sam sit priča o pozivima obema stranama. Sad pitam one koji o tome pričaju šta je Srbija uradila, čime smo iz ugrozili, koja je to stvar koju smo uradili protiv njih, osim što ih ne poštujemo kao državu, što i nisu", rekao je Vučić.

Vučić je pozvao sve Srbe da ne nasedaju na provokacije Prištine i da mirno protestuju bez incidenata.

Kurti: Danas samo počinje primena sporazuma s kojim se Srbija složila uz pomoć EU

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas na sednici Skupštine Kosova da uspostavljanje reciprociteta za izdavanje privremenih tablica nije želja Kosova, već nametanje Srbije, preneo je Kossev.

Sednica u Prištini održavala se u isto vreme dok je na Severu trajala operacija specijalnih snaga kosovske policije da se započene sa primenom uvođenja probnih RKS tablica.

Kurti je tokom redovne sednice govorio upravo o početku primene odluke o izdavanju privremenih tablica na graničnim prelazima za vozila sa srpskim registarskim tablicama.

Podsetio je da je Kosovo 15. septembra prestalo da izdaje registarske tablice KS i da od tog datuma one više nisu validne na Kosovu.

On je ukazao na to da je tehnički sporazum između Kosova i Srbije o slobodi kretanja postignut još 2011. godine, a finalizovan je u Briselu 14. septembra 2016. godine i od tada je Kosovo primenjivalo "sve svoje obaveze, uključujući i olakšicu procesa registracije vozila".

"Jedna od olakšica je bila produženje validnosti registarskih tablica KS na pet godina, tačnije do 15. septembra 2021. kada je bio zadnji rok za uklanjanje i upotrebu ovih tablica, kao i tablica sa skraćenicama KM za Kosovsku Mitrovicu, PR za Prištinu, UR za Uroševac, PZ za Prizren i GL za Gnjilane", kazao je Kurti.

Kurti je poručio da odluka nije uperena protiv srpskih građana Kosova niti ima za cilj da im ugrozi slobodu kretanja ili da provocira bilo kakvu destabilizaciju.

 
MarketingNajnovije vesti