Srbija

Vučić tužio Boška Obradovića i Dragana Đilasa

Izvor: 
Nova.rs/N1 Pet, 05/11/2021 - 16:22Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tužio je lidera Dveri Boška Obradovića zbog, kako se navodi, uvreda koje iznosi u javnosti na njegov račun sa zahtevom za odštetu od 200 hiljada dinara, piše Nova.rs. Između ostalog, pravni zastupnik šefa srpske države istakao je da je Obradović ugrozio i njegov fizički integritet porukom da će mu prvom prilikom udariti šamar. Vučić je takođe, kako navodi Nova.rs, tužio i lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa zbog njegovih komentara u medijima. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tužio je lidera Dveri Boška Obradovića zbog toga što je, kako se navodi, u svojim javnim nastupima često iznosio uvredljive i neistinite navode o njemu, čime mu je, kako se ističe, narušio ugled. Uz ugled, advokat predsednika Srbije ističe da je Obradović u svojim nastupima ugrozio i fizički integritet Vučića, zbog pretnje da će mu udariti šamar kad se sretnu. Zbog navedenog, pravni tim šefa srpske države traži 200 hiljada dinara nadoknade, navodi Nova.rs, a prenosi N1.

Kako je navedeno u tekstu, Vučić je podneo protivtužbu protiv Obradovića, nakon što je predsednik Dveri pokrenuo postupak protiv njega zbog izjava da je “fašista i lopov”.

U uvodu protivtužbe protiv Obradovića, ističe se da sasvim sigurno Vučić uživa veći ugled u društvu o predsednika Dveri.

Vučić je Obradovića tužio zbog izjave da je štitio ubijenog vođu navijača Partizana Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi i da isto čini i sa kontroverznim biznismenom s Kosova, Milanom Radoičićem.

Tužen i Đilas

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tužio je lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa zbog njegovih komentara u medijima, kao i zbog Đilasovog intervjua za Nova.rs, u kome je naveo da je predsednik Srbije mentalno oboleo čovek.

Advokat Aleksandra Vučića Dragan Palibrk, kako saznaje Nova.rs, odgovorio je protivtužbom na tužbu koju je Dragan Đilas podneo protiv njegovog klijenta. Tužbu protiv Vučića, predsednik SSP je podneo zbog tvrdnje „da je pljačkao građane Srbije“ i „da je zloupotrebio položaj i javnu funkciju kao gradonačelnik Beograda i tako do protivpravnog sticanja imovinske koristi“.

Vučić se odlučio na protivtužbu, između ostalog, zbog intervjua koji je predsednik Stranke slobode i pravde dao portalu Nova.rs, a u kom je ocenio da je predsednik Srbije mentalno oboleo čovek.

Podsetimo, na pitanje portala Nova.rs da prokomentariše Vučićevu izjavu da je Stefanovića (Nebojša Stefanović, ministar odbrane) ranije nazivao „Slinom“, a da mu je sada dobar, Đilas je odgovorio:

„Nikada ga u životu nisam nazvao tako. Jedino što sam rekao, a da može da se tretira kao uvreda, jeste to da je Aleksandar Vučić mentalno oboleo čovek. To može da se tretira kao uvreda ukoliko lekari jednog dana dokažu da nisam bio u pravu. Ja sam to procenio na osnovu toga što gledam šta taj čovek govori svakodnevno. Šta reći za čoveka koji u 11 sati uveče obilazi radove na kovid bolnici u Batajnici i viče obraćajući se opoziciji: „Hajde, miševi, dođite i ubijte me slobodno“. Ja mislim da to ne može normalan čovek da govori. Ja ljude ne vređam. Nikoga od njih nisam nazvao lopovom, kriminalcem i slično. Na kraju krajeva, ne znam zašto vi novinari uopšte obraćate pažnju šta taj čovek govori“, rekao je Đilas tada za Nova.rs.

Obradović: Jedva čekam da se vidimo, ako sme da me pogleda u oči

“Svi se sećamo koliko se puta Aleksandar Vučić javno hvalio da on nikada nikoga nije tužio, a onda sam imao tu čast da budem prvi protiv koga je podneo tužbu. Radujem se novom suđenju i novoj šansi za direktno suočenje, jer nije smeo da se pojavi na prošlom suđenju kada sam ga tužio za povredu časti i ugleda zbog kleveta da sam fašista i lopov”, istakao je Obradović u svojoj prvoj reakciji na tužbu predsednika Srbije.

On objašnjava da ga Vučić goni zbog serije tvitova koje je svojevremeno napisao.

„U njima sam ga optužio za direktnu vezu sa raznim kriminalnim strukturama, pri čemu ostajem i sada. Od Aleksandra Stankovića, preko Dijane Hrkalović do Veljka Belivuka, uvek je u veze sa ovim kriminalnim podzemljem upleten neko iz vrha SNS, što nije bilo moguće bez znanja predsednika vladajuće stranke. Predsedniku SNS je očito zasmetalo i kada sam ga podsetio na kršenje Ustava Srbije i predsedničke zakletve u vezi sa njegovom katastrofalnom, antidržavnom i antiustavnom politikom prema KiM”, navodi Obradović.

On kaže da je činjenica da je u svojim tvitovima ponekad koristio i teže reči poput izdajnik, prevarant, lažov i kukavica, ali da je za svaku od njih uvek imao i dokaze, koje će, kako naovdi, ponoviti i pred sudom u svojoj odbrani.

“Razumem da ga boli kad napišem da je najveća lažovčina i prevarant u političkoj istoriji Srbije, ali je to lako dokazivo kroz ogroman broj njegovih predizbornih obećanja koja nikada nisu ispunjena, kao i svakodnevnih izjava koje su ostale samo na nivou političkog marketinga i ništa više i bivale prekršene sa njegove strane koliko sutradan. Razumem i da političari na vlasti ne vole da ih hvatamo u laži i građanima ukazujemo na sve ono što su obećali, a nisu uradili, kao i kada ukazujemo na njihovu upletenost u korupciju, ali to je naš posao u opoziciji. Pritom, najviši predstavnik vlasti bi morao da bude najviše spreman da trpi kritiku, pa i koju težu reč u žaru političke borbe, posebno što i sam toliko puta koristi teške reči prema svojim političkim protivnicima”, smatra Obradović, dodajući da se nada kako će predstojeće suđenje biti prilika za suočenje po svim ovim pitanjima i zamena za direktan TV duel.

Đilas: Traže da mi zabrane da govorim

Reagujući na tužbu koju je protiv njega podneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas rekao je za Nova.rs da je jedini opozicioni političar u Evropi protiv kog je predsednik države podneo tužbu, tražeći mu da mu se zabrani da govori.

„Jedini sam opozicioni političar u Evropi protiv kojeg je predsednik države podneo protivtužbu, tražeći da mi se zabrani da govorim da je režim povezan kriminalom, da laže kad kaže da imam novac na Mauricijusu i da je kukavica“, rekao je Đilas i dodao da je Vučić izostao sa svih šest ročišta povodom njegove tužbe.

„Tužio sam ga zbog tvrdnje da sam kriminalac i laži da sam ukrao 619 miliona evra i niza drugih izmišljotina i uvreda. On je podneo protivtužbu kako bi odugovlačio taj postupak po tužbi, koji se bliži kraju. U protivtužbi je, između ostalog naveo, da sam izjavio kako je država povezana sa kriminalom, pa zato država i ne može da ga pobedi. To je činjenica koju danas svi u Srbiji vide“, zaključuje Đilas.
MarketingNajnovije vesti