Aleksandar Vučić
Srbija

Vučić uručio odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije

Izvor: 
Tanjug Pon, 15/02/2021 - 12:28Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama i poručio da je Sretenje je veliki dan za Srbiju, dan kada se rađala moderna srpska država.
 
Na svečanosti u Palati Srbija predsednik Vučić je poručio da je Sretenje i naš bukvar i čitanka, vreme preispitivanja, vreme jedinstva našeg naroda, ma gde da živi – u Srbiji, Republici Srpskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Sloveniji, Nemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Rusiji, Americi…
 
On je podsetio da je to dan kada je veliki vožd, a narodni čovek Crni Ðorđe podigao ustanak protiv Turaka, ali i dan kada je zahvaljući Milošu Velikom i Dimitriju Davidoviću Srbija donela moderan i liberan ustav – ustav ispred svog vremena.
 
"Četrdeset dana nakon Božića mi slavimo Sretenje, najvažniji datum u istorijskom, političkom i verskom kalendaru naše lepe Srbije", rekao je Vučić.
 
Među nagrađenima koji su u Palati Srbija dobili odlikovanja su režiser Emir Kusturica, frontmen grupe Riblja čorba Borisav Bora Ðorđević, kao i ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji.
 
Među dobitnicima sretenjskih priznanja je i patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril. Njega je predsednik Vučić odlikovao Ordenom Republike Srbije na velikoj ogrlici za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju prijateljskih odnosa i saradnje.
 
Ordenom Republike Srbije na lenti predsednik je odlikovao Jurija Borisova, koji je danas u zvaničnoj poseti Beogradu, kao i zamenika predsednika Vlade RF i Prokopisa Pavlopulosa, bivšeg predsednika Grčke. Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovani su Nikos Hristodulidis, šef diplomatije Kipra i pekinški Institut za genetska istraživanja.
 
Sretenjski orden prvog stepena pripao je Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i glumačkoj legendi Aleksandru Berčeku, dok je Sretenjski orden drugog stepena zaslužio književnik Pero Zubac.
 
Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena dobili su Predrag Gaga Antonijević, muzičar Stefan Milenković, Goran Bregović, Momčilo Bajagić Bajaga, kao i slikara Milan Cile Marinković i operska diva Jadranka Jovanović.
 
Ordenom Karađorđeve zvezde drugog stepena nagrađen je prof. dr Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, a Orden Karađorđeve zvezde trećeg stepena, pored ostalih, dobila je scenaristkinja "Dare iz Jasenovca" Nataša Drakulić.
 
Sretenjsko priznanje dobiće i devetoro kineskih lekara koji su se u našoj zemlji, rame uz rame, borili protiv kovida 19 sa našim zdravstvenim radnicima. MarketingNajnovije vesti