Aleksandar Vučić
Srbija

Vučić: Za sada ne uvodimo sankcije Rusiji

Izvor: 
FoNet Sre, 25/05/2022 - 20:36Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Davosu da Srbija vodi samostalnu i nezavisnu politiku i da za sada ne postoji mogućnost da uvede sankcije Rusiji.
 
Takođe je rekao da ne zna šta će biti u budućnosti.
"Šta će biti u budućnosti, ne znam šta život donosi i kako će sve da izgleda. Ja nisam od onih koji se zaklinje pa ne ispuni nešto, više volim da se ne zaklinjem, a da uradim nešto", rekao je Vučić u razgovoru za Radio-televiziju Srbije.
Upitan šta očekuje od razgovora s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o gasu, Vučić je rekao da je Srbija do sada uvek imala fer cenu i sigurnot u snabdevanju, a da veruje da će s njim razgovarati i o ratu u Ukrajini, bilateralnim odnosima i drugim temama.
 
"Mnogo toga treba da razmotrimo i verujem da ćemo imati dobre razgovore", kazao je Vučić.
 
Na pitanje da li mu zameraju stav Srbije prema Ukrajini, Vučić je rekao da mu svi to zameraju, ali je dodao da znaju da od njega ne mogu tek tako da traže da uvede sankcije.
 
Vučić se osvrnuo na zatvorenu sesiju o Zapadnom Balkanu i na razgovor sa crnogorskim premijerom Dritanom Abazovićem i poručio da će Srbija nastaviti da razvija "Otvoreni Balkan", ali neće nikoga moliti da se pridruži, a ljudi će videti mnogo dobrobiti od te inicijative.
 
Govoreći o skupu koji je bio zatvoren i odvijao se prema pravilima da se izjave s njega ne mogu iznositi, Vučić je rekao da su na tom skupu učestvovali i svetski i regionalni lideri, među kojima i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
 
"Pričali smo o padu popularnosti EU u Srbiji i šta je naša, a šta njihova krivica. Možda smo mi krivi što ne govorimo šta ste nam sve pomogli i šta radimo zajedno, ja stvarno mislim da Srbija mora da bude na evropskom putu, to zaista mislim", kazao je Vučić.
 
Dodao je da je, pored toga, govorio i o problemima sa kojima se Srbija suočava i da je naglasio da se mora uzeti u obzir posebnost Srbije, jer je NATO bombardovao našu zemlju.
 
"Svakog dana stižu poruke priznajte nezavisno Kosovo ili uvedite sankcije. Ljudi, polako, imamo mi i svoju zemlju i svoje državne organe, imamo svoje odluke i drugačiju situaciju. Vi sada pričate o teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali niste tako pričali pre 23 godine. Danas pričate o podršci rezolucijama UN, a kada smo mi u pitanju zaboravite Rezoluciju UN 1244", naglasio je Vučić. 
 
 MarketingNajnovije vesti