Aleksandar Vučić
Srbija

Vučić: Za sada nema razloga za odlaganje izbora

Izvor: 
Tanjug Sre, 11/03/2020 - 15:05Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da u ovom trenutku ne postoje razlozi za odlaganje izbora, a kad je reč o kampanji, ukazuje da nema zabrane za skupove na otvorenom, te najavljuje da će razgovarati sa predstavnicima stranaka koje učestvuju na izborima o organizovanju što više televizijskih debata na televizijama.

Potvrdio je takođe da SNS do 1. aprila neće održavati predizborne skupove, ni na otvorenom ni u zatvorenom prostoru.

Na pitanje da li će izbori biti odloženi zbog pojave koronavirusa, Vučić je rekao da u ovom trenutku za to nema razloga, ali da, ukoliko situacija postane teža, zna svoja ustavna ovlašćenja i moguće je da dođe do pomeranja izbora, eventualno za dve do tri nedelje.

"Ako dođe do mnogo teže situacije znaju se moja ustavna ovlašćenja, i može doći do pomeranja izbora na dve do tri nedelje, ali ne mnogo duže. Nećemo nipodaštavati rad onih koji su prikupljali potpise i učestvuju u kampanji. Mislim da možemo postići džentlmentski dogovor", rekao je on.

Vučić je, povodom najave zabrane skupova u zatvorenim prostorima, najavio da će pozvati predstavnike stranaka koji učestvuju na izborima i razgovarati sa njima da organizuju što više debata na televizijama.

"Na otvorenom su dozvoljeni skupovi. Mi smo odlučili da nećemo održavati predizboren skupove ni na otvorenom ni u zatvorenom prostoru", kazao je u vezi odluke u SNS.

Poručio je da niko neće zabraniti proteste na otvorenom, ali moli učesnike da peru ruke.

Neće da zabrani proteste kako ne bi neki rekli da se oslobodio pritiska nekih 300 do 400 ljudi, a i zato što lekari kažu da nije problem skup na otvorenom, već samo oni u zatvorenom prostorima, jer se radi o respiratornoj bolesti. 

Ne zanimaju me političke razlike kada smo napadnuti virusom

Ne želim da odgovaram na optužbe Saveza za Srbiju da država nije bila spremna za korona virus, već želim da se svi građani Srbije ujedine i da pokažemo jedinstvo u ovoj situaciji, poručio je Vučić.

Predsednik je odgovarajući na pitanja novinara istakao da ga ne zanimaju političke razlike kada je Srbija napadnuta virusom ili u nekom drugom smislu "spolja".

Vučić se inače, dok je slušao pitanje novinara, zakašljao i u šali rekao: "Zagrcnuo sam se, nije korona, da ne brinete. Prošlog puta sam imao samo kijavicu. Znam da bi se mnogi obradovali, ali neće grom u koprive".

Govoreći o nedavnom prisustvu kongresu u Vašingtonu, Vučić je rekao da nije bio u kontaktu ni sa kim ko je oboleo, već da je ukupno imao kontakte sa svega sedam ljudi pošto ga je tajna služba odvela na zadnja vrata, gde je ušao i kasnije izašao.

"Ali, ne vredi njima (Savezu za Srbiju) objašnjavati, onima koji su zlonamermni i koji ne znaju šta bi sa sobom, osim da nekoga mrze", rekao je Vučić.

Kako je rekao, to što se prave pametni kako bolje znaju o virusima od vrhunskih naših stručnjaka više govori o njima, kao i o tome da samo brinu o sebi.

Predsednik je pozvao građane da ne veruju političarima po pitanju koronavirusa, već isključivo lekarima, koji će se svakog dana u 18 sati obraćati javnosti kako bi izneli najnovije podatke i savete.

 MarketingNajnovije vesti