Foto: pexels
Srbija

Za 3. dete od države, Vojvodina od sad daje nezaposlenim mamama

Izvor: 
Tanjug Čet, 02/08/2018 - 15:20Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović najavio je da će Pokrajinska vlada uvesti meru pomoći nezaposlenim ženama sa trećim i četvrtim detetom. Ona će iznositi 12.000 dinara mesečno.

On je rekao i da je budžetom Vojvodine za 2018. godinu za mere populacione politike ukupno obezbeđeno 727 miliona dinara, te demantovao pojedine portale koji su naveli da je Pokrajinska vlada ukinula isplatu naknade za treće dete.

Mirović je, predstavljajući nove mere Pokrajinske vlade za povećanje nataliteta, na konferenciji za novinare rekao i da će doneti program pomoći nezaposlenim majkama koje rode treće i četvrto dete i raspisati konkurs namenjen unapređenju uslova stanovanja porodicama sa troje i četvoro dece, saopšteno je iz Vlade Vojvodine.

On je najavio da će Pokrajinska vlada, prva u Srbiji, uvesti meru pomoći nezaposlenim ženama sa trećim i četvrtim detetom i to u iznosu od 12.000 dinara mesečno.

“U tu kategoriju spada oko 2.000 žena u Vojvodini i zbog toga smo odlučili da realizujemo ovu meru koja će početi da se primenjuje od 1. januara 2019. godine”, naveo je predsednik Mirović i dodao da je cilj Pokrajinske vlade da učini ravnopravnim zaposlene i nezaposlene majke koje imaju troje i četvoro dece.

Druga nova pronatalitetna mera Pokrajinske vlade, kako je precizirao, odnosi se na mogućnost rešenja ili unapređenja uslova stanovanja porodicama u kojima se rodi treće i četvrto dete.

“Za nešto više od mesec, na osnovu kriterijuma koje će razraditi resorni sekretarijat, raspisaćemo konkurs za bespovratna sredstva za stambeno proširenje porodica sa troje dece i četvoro dece i to je mera koja do sada u Srbiji nikada nije postojala”, kazao je predsednik Pokrajinske vlade.

Podsetivši da je Pokrajinska vlada u junu ove godine osnovala Budžetski fond za pronatalitetnu populacionu politiku, najavio je nastavak sufinansiranja biomedicinski potpomognute oplodnje za drugo, treće i svako naredno dete.

“U Vojvodini će biti proširen obim prava, u okviru zakona, a uz to ćemo zadržati obim finansiranja”, precizirao je Mirović, istakavši da na ovaj način Pokrajinska vlada pokazuje da je jedan od njenih prioriteta podsticaj rađanja i pomoć porodicama sa troje i četvoro dece, navodi se u saopštenju.
MarketingNajnovije vesti