Foto: Pixabay
Srbija

Za mesec dana stabilizacija na tržištu peleta: Moguć dodatni porast cene

Izvor: 
N1 Pon, 11/10/2021 - 19:28


Širom Srbije vlada nestašica peleta koji je već poskupeo za 20 odsto. Mnogi građani su se odazvali pozivu da pređu na ovaj energent, i sada su nezadovoljni što ne mogu da ga kupe. Proizvođači, pak, kažu da nisu smanjili proizvodnju, da su uzroci nestašice i poskupljenja brojni, ali misle da će poremećaj na tržištu trajati još najviše mesec dana.

Mladen Stojadinović iz Grupe za obnovljive izvore energije Privredne komore Srbije ističe za Infobiz da je tražnja za peletom porasla i to relativno kasno – sada u sezoni – i izazvala nestašicu.

„Sirovine se nabavljaju iz svih mogućih izvora – glavni snabedevač je JP Srbijašume, ostalo su privatne firme koje gazduju šumama i fizička lica. Jedan deo ide iz drvne industrije“, navodi Stojadinović.

Cene, kaže, jesu visoke, ali su porasli svi troškovi – poskupljenje je posledica poskupljenja svega proteklih dana.

„Ne može se ići u nedogled sa tim povećanjima. Pelet treba nabavljati na vreme – da je bila veća potražnja tokom godine, on ne bi bio izvožen van, pa bi ga bilo dovoljno na tržištu. Biće ga i sada, ovo je trenutni poremećaj zbog manjka sirovine i veće tražnje. Očekujemo da će se stabilizovati u narednih 14, 20, možda mesec dana“, navodi sagovornik Infobiza i dodaje da bi cena peleta mogla dodatno porasti ukoliko se ne obuzda cena električne energije koja trenutno „divlja“.

 
MarketingNajnovije vesti