Novac
Srbija

Za pomoć od 100 evra do sada se prijavilo 968.000 mladih

Izvor: 
Tanjug Uto, 25/01/2022 - 12:30Za pomoć od 100 evra do sada se prijavilo 968.000 mladih, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali i dodao da je ta pomoć u potpunosti opravdana ekonomska mera, koja predstavlja podsticaj za mlade i pokazuje koliko je država jaka i stabilna.

"Nama je bio cilj da stvorimo lepu atmosferu, da širimo optimizam među mladima, i da vide da je država tu za njih, da smo jaki, stabilni, da imamo snage da pomognemo i njima", rekao je Mali za TV Pink.

Dodao je da su mladi rekli da će taj novac potrošiti na različite načine, neko će uložiti u kriptovalute, neko će kupiti knjige, platiti ispite, kurs jezika, neko će izvesti devojku na večeru, kupiti sportsku opremu ili uštedeti za auto...

"Dakle, to je pozitivna mera, jer se širi optimizam, a i država pokazuje koliko su nam mladi važni. I predsednik Aleksandar Vučić je rekao da će ovo probuditi dozu odgovornosti kod mladih, jer za mnoge će ovo biti prvi novac koji dobijaju. Ovo će stvoriti i odgovornost i obavezu da se na pravi način odnose prema novcu", naveo je on.

Ministar je naglasio da će se taj novac vratiti u srpsku ekonomiju, odnosno u budžet, kroz PDV.

Podsetio je da je država 14. januara isplatila 10.000 dinara zdravstvenim radnicima i rekao da će 10. februara biti uplaćeno i po 20.000 dinara svim penzionerima.

Kako je rekao, kada su započete teške reforme u Srbiji, cilj je bio da se stvore uslovi da penzije rastu realno, u skladu sa mogućnostima i dodao da penzije sada rastu po švajcarskoj formuli.

"Ove godine, od 1. januara su veće za 5,5 procenata, a sa ovih 20.000 dinara, ukupan rast fonda penzija će biti 11,2 odsto. Da vas podsetim, cilj je da realizacijom projekta 'Srbija 2025' prosečne penzije budu 420, 430 evra, a prosečne plate oko 900 evra 2025. godine", naveo je on.

Podsetio je i da država već dve godine direktno pomaže i privredu i građane i da je država izdvojila ukupno 8,7 milijardi evra za tu pomoć, odnosno 18 odsto našeg BDP-a.

Mali je istakao da je prošle godine stopa rasta bila 7,5 odsto, a 2020. godine minus 0,9 odsto, što je kumulativno 6,5 procenata.

"Kada posmatrate rast, mi smo druga zemlja u Evropi, odmah posle Irske koja nije uporediva, jer su u njoj registrovane velike kompanije. Ako to zanemarite, Srbija je broj jedan u Evropi u doba najveće ekonomske i zdravstvene krize ikada. Pokazali smo da znamo, ne samo da upravljamo javnim finansijama, i kako da ulažemo novac, već i da rastemo i pobeđujemo u ekonomiji", rekao je Mali.

Osvrnuo se i na novi sistem e-fiskalizacije i pozvao fiskalne obveznike da se prijave za subvencije države, jer rok ističe 31. januara.

Ministar je podsetio da država isplaćuje 100 evra po fiskalnom uređaju i 100 evra po lokaciji.

Rok za prelazak na novi sistem e-fiskalizacije je 30. april.
MarketingNajnovije vesti