kompjuter pixabay
Srbija

Za program "Moja prva plata" stiglo više od 50 prijava zainteresovanih kompanija

Izvor: 
RTV Čet, 20/08/2020 - 14:20


Za program "Moja prva plata", koji treba da podstakne zapošljavanje mladih bez radnog iskustva, tokom tri dana pristiglo je više od 50 prijava zainteresovanih kompanija. Poslodavci iz privatnog i javnog sektora imaju rok da se jave do 25. septembra. Projektom vrednim dve milijarde dinara, u okviru antikriznih mera protiv ekonomskih posledica pandemije, Vlada Srbije predvidela je radno osposobljavanje 10.000 mladih, koji će dobiti priliku da steknu prva radna iskustva i prvu zaradu.

Evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje broji 106.000 osoba mlađih od 30 godina. Program je usmeren na one sa najmanje srednjom stručnom spremom i sa manje od 9 meseci radnog iskustva. Da upotpuni radnu biografiju na taj način, uslove ispunjava 63.000 mladih.

Da bi uz podršku Vlade došli do svog prvog radnog angažmana, mladi će na otvorene pozicije u okviru projekta moći da konkurišu od prvog do 15. oktobra. Nakon toga sledi selekcija kandidata unutar kompanija, a potom potpisivanje ugovora.

"U zavisnosti od toga koliko ugovora bude spremno tokom novembra, krajem ili početkom decembra možemo imati već i neke isplate, u zavisnosti od toga kada se zaključi ugovor. Dakle, za sve one koji zaključe ugovor i koji rade tokom novembra oni će svakako početkom decembra moći da imaju zaradu", objašnjava Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Program traje 9 meseci bez zasnivanja radnog odnosa. Država će mesečno uplaćivati 20.000 dinara novozaposlenima sa srednjim, a 24.000 sa visokim obrazovanjem, uz doprinose za slučaj povrede na radu. Poslodavci mogu da isplate i dodatna sredstva.

"Što se tiče kadrova sa završenim srednjim obrazovanjem, naročito građevinarstvo, tekstilni sektor, grafička industrija prosto vape za tim kadrovima, i nadamo se da bi kroz ovaj program mogli doći do njih. Što se tiče kadrova sa završenim visokim obrazovanjem, tu su mašinska, metalska, elektro-industrija", kaže Mirjana Kovačević, rukovodilac Centra za edukaciju, dualno obrazovanje i obrazovne politike Privredne komore Srbije.

U javnom pozivu navedeno je da će prioritet imati poslodavci iz privatnog sektora, a naročito iz devastiranih opština. Prijavljivanje se odvija preko portala "Moja prva plata".
MarketingNajnovije vesti