Foto: Lazar Stojović
Srbija

Za projekte uklanjanja divljih deponija 75 miliona dinara, ministarka pozvala lokalne samouprave da se prijave

Izvor: 
Beta Uto, 08/06/2021 - 16:23











Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović pozvala je danas gradove i opštine da kandiduju projekte za prevenciju nelegalnog odlaganja i uklanjanje otpada, jer će ministarstvo za sufinansiranje tih projekata u ovoj godini dodeliti 75 miliona dinara.

Vujović je navela da je rok za prijavu počeo da teče od 7. juna, a da će lokalne samouprave moći da se prijava do 22. juna.

"Pozivam lokalne samouprave i gradske opštine koje imaju problem s divljim deponijama na svojoj teritoriji, da iskoriste priliku i prijave projekte kako bi dobile podršku države. Ministarstvo koje vodim je po prvi put raspisalo ovakav konkurs, jer u Srbiji, na žalost, imamo veliki broj divljih deponija, koje su često u blizini reka ili u gradskim zonama blizu naselja", rekla je ona, saopštilo je ministarstvo.

Istakla je da je resorno ministarstvo odlučno u nameri da, zajedno sa lokalnim samoupravama, reši ovaj višedecenijski problem, te da je konkurs prvi korak u tom smeru.

Ona je dodala da su planirane i pojačane kontrole, kako jednom očišćene i revitalizovane lokacije, ne bi ponovo postajale deponije.

Govoreći o konkursu, Vujović je navela da će sredstva biti dodeljena u maksimalnom iznosu od 80 odsto opravdanih troškova, a najmanje 20 odsto troškova snosiće grad ili opština.

Glavni kriterijumi za dodelu sredstava biće stepen opšteg uticaja i značaj projekta za životnu sredinu, kao i spremnost projekata.

Dokumentacija potrebna za konkurs dostupna je na internet stranici Ministarstva (www.ekologija.gov.rs) i portalu e-Uprava (www.euprava.gov.rs), gde će biti objavljene konačne rang liste.

 








Marketing



Najnovije vesti