Foto: Maxpixel
Srbija

Za tri godine u Srbiji su ubijene 84 žene

Izvor: 
013info Pon, 17/05/2021 - 22:51Od juna 2017. do istog meseca prošle godine u Srbiji su ubijene 84 žene, a svako peto ubistvo bilo je iz vatrenog oružja.
 
To je danas saopštio Autonomni ženski centar, koji je napravio analizu uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).
 
Analiza se oslanja na medijske izveštaje, kao jedini javno dostupan izvor informacija koji donekle može da pruži uvid u karakteristike slučajeva ubistva žena, kao i u faktore rizika koji ukazuju na mogućnost fatalnog ishoda nasilja prema ženama.
U analiziranom periodu mediji su izvestili o 52 slučaja nasilja u porodici uz upotrebu ili pretnju vatrenim oružjem: 19 ubistava vatrenim oružjem, 19 pokušaja ubistva i 14 slučajeva nasilja u porodici prema ženama, uz pretnju oružjem.
Skoro 95 odsto analiziranih slučajeva ubistva vatrenim oružjem počinjeno je u partnerskom odnosu, većina ubijenih žena bila je stara između 46 i 55 godina, a najčešći počinioci su muškarci od 46 do 55, kao i oni stariji od 65 godina.
 
Većina ubistava žena počinjena je pištoljem, a u skoro trećini slučajeva vatreno oružje je bilo u legalnom vlasništvu počinioca. U četiri slučaja počinioci su imali pristup vatrenom oružju na osnovu posla kojim se bave.
 
Skoro dve trećine evidentiranih ubistava žena počinjeno je u domu, svaki treći slučaj dogodio se u javnom prostoru, uz više svedoka, a dvostruko više ubistava žena bilo je u gradskim nego u seoskim sredinama.
 
 MarketingNajnovije vesti