vakcina Foto: pixnio
Srbija

Za tri godine više od 130 postupaka protiv roditelja koji odbijaju da vakcinišu decu

Izvor: 
Blic Sre, 01/02/2023 - 10:01U Srbiji je u prethodne tri godine formirano 134 prekršajna postupka protiv nesavesnih roditelja zbog odbijanja da vakcinišu decu obaveznim vakcinama.

Za to vreme donete su 23 osuđujuće presude, piše Blic.

U 2020. godine formirano je 15 predmeta, a ni u jednom nije doneta oslobađajuća presuda. U šest predmeta sudije su donele osuđujuću presudu. U narednoj godini, 2021. formirano je 59 ovakvih predmeta gde je u 14 slučajeva doneta osuđujuća presuda, a samo u šest oslobađajuća. Prošle godine je bilo 60 predmeta i ni u jednom još nije doneta oslobađajuća presuda, dok je u šest slučajeva prekršajno osuđeno, saznaje Blic u Prekršajnom sudu u Beogradu.

Predsednica Prekršajnog suda u Beogradu Olivera Ristanović za Blic kaže da svaki sudija u ovom sudu vodi po nekoliko ovakvih postupaka. 

Ristanović objašnjava da je veći problem u neažurnosti evidencije.

"Prođe previše vremena od trenutka kad je roditelj imao obavezu da svoje dete odvede na vakcinaciju. Postoje one vakcine koje moraju da se prime do određenog uzrasta, ako dom zdravlja ne vodi ažurno tu evidenciju i ne podnese blagovremeno prijavu Ministarstvu zdravlja koje će onda podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka onda se desi da je već zastareo za pokretanje", navodi Ristanović za Blic.

Dodaje da se najčešće vode postupci protiv roditelja koji su odbili da vakcinišu dete vakcinama koja deca primaju još u porodilištu.

"Obično nisu vakcinisani onom obaveznom vakcinom pri izlasku iz porodilišta i onim koje se primaju do godinu dana uzrasta. Različite kazne su tu izricane - od novčanih do opomena roditelja koji iz nekih posebnih razloga to nisu uradili. To sudija proceni u svakom posebnom slučaju", kaže Ristanović.

Da je problem i u nepoštovanju zakona za Blic je objasnila i Jovanka Zečević, advokatica.

"Ljudi koji nisu vakcinisali decu često ni ne snose neke posledice. Škole i vrtići ne traže dokaz o vakcinaciji. Ne vakcinišu dete i, ništa, upišu ga u školu redovno. Lično znam za slučaj kada dete nije primilo nijednu vakcinu i redovno je upisano u školu", navodi Zečević.

Ozbiljan pad broja vakcinisanih MMR vakcinom (protiv malih boginja, zauški i rubele) zabeležen je u Srbiji tokom 2020. i 2021. godine. Tada su registrovane najniže vrednosti obuhvata MMR vakcinom u poslednjih dvadeset godina. Obuhvat ovom vakcinom u drugoj godini života u 2020. godini iznosio je 78,1 odsto, a u 2021. godini svega 74,8 odsto, podaci su Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Broj zaraženih morbilama do sada je 20, među kojima je i jedna trudnica.

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti predviđena je obavezna imunizacija dece protiv tuberkuloze, difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečije paralize, malih boginja, rubele, zaušaka, virusnog hepatitisa B, oboljenja izazvanih hemofilusom influence tipa B i oboljenja izazvanih streptokokom pneumonije.

Takođe, za boravak dece u predškolskim i školskim ustanovama, kao i u ustanovama za smeštaj dece bez roditeljskog staranja, neophodno je da dete bude vakcinisano, osim u slučaju postojanja medicinske kontraindikacije koju utvrđuje lekar specijalista ili stručni tim za kontraindikacije.

Istim Zakonom, za kršenje obaveze vakcinacije predviđena je novčana kazna u iznosu od 30.000 do 150.000 dinara.
MarketingNajnovije vesti