Nemačka zastava Foto: pxhere
Srbija

Za turiste iz Srbije Nemačka i dalje zatvorena

Izvor: 
RTS Sub, 12/06/2021 - 14:20Iako od sutra Srbija više nije na nemačkoj listi rizičnih zemalja po pitanju infekcije virusom korona, državljani Srbije ipak neće biti omogućeno da turistički putuju u Nemačku.
 
Kako se navodi u saopštenju Nemačke ambasade, Srbija od 13. juna više nije na listi rizičnih područja, ali ograničenja za turistička putovanja za Nemačku su i dalje na snazi.
 
"Kratkoročni boravci do 90 dana se, ukoliko je to moguće, ne preporučuju u cilju sprečavanja širenja virusa. Iz tog razloga, turistička putovanja i dalje nisu moguća", navodi ambasada, a prenosi RTS.
 
Ulazak iz Srbije u Nemačku moguć je samo za nemačke državljane, državljane ostalih članica EU, potom državljane Ujedinjenog Kraljevstva, Lihtenštajna, Švajcarske Norveške i Islanda, kao i za državljane Srbije sa boravišnom dozvolom Nemačke ili neke druge države članice EU i pomenutih evropskih zemalja.
 
Pravo na ulazak u Nemačku, ipak, imaju članovi najuže porodice osobe koja ima prijavljen boravak u Nemačkoj, pritom se to odnosi na supružnike, registrovane partnere, maloletnu decu i roditelje maloletne dece.
 
Osim njih, državljani Srbije mogu da uđu u Nemačku samo ukoliko imaju dokaz o nužnom razlogu za ulazak i pripadaju grupama ljudi, poput rođaka prvog ili drugog stepena koji ne pripadaju matičnoj porodici ili je po sredi nevenčani par.
 
Među ove izuzetke spadaju i nužni poslovni razlozi neodložive prirode, potom poslovna putovanja na sajmove u slučaju da postoji dokaz neophodnost putovanja, potom predavači odnosno posetioci kongresa koji imaju dokaz o neophodnosti fizičkog prisustva. Ulazak u Nemačku je moguć i zbog hitnih medicinskih razloga.
 
Međutim, u svim navedenim slučajevima, neophodna je potvrda od nužnom razlogu za ulazak i propratna dokumentacija u zavisnosti kojoj grupi pripada putnik. Čak i u slučaju posedovanja kompletne dokumentacije, pripadnici nemačke policije na pasoškoj kontroli uvek mogu da posumnjaju da u jačinu "nužnog razloga za dolazak" i da putnika vrate u Srbiju, što se početkom godine događalo pojednim putnicima koji su u Nemačku hteli da dođu na vide novorođene unuke.
 MarketingNajnovije vesti