Foto: pixabay
Srbija

Za vakcinaciju se prijavilo 436.000 građana Srbije - "odziv veći od očekivanog"

Izvor: 
Tanjug/Beta Čet, 21/01/2021 - 08:56

Oko 436.000 građana Srbije prijavilo se sinoć do 20 časova preko portala eUprave za vakcinaciju protiv kovida, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.
 
Prema njegovim rečima, odziv građana za imunizaciju je veći od očekivanog, a povećan je u poslednja tri, četiri dana.
 
To, kako je rekao za TV Prva, pokazuje da je svest građana Srbije na visoko nivou i da su svesni da je vakcina jedini spas jer ne postoji adekvatan lek protiv korona virusa.
 
Đerlek je istakao da sa prokuženošću od oko 30 odsto, koliko je trenutno dostignuto u Srbjii "možemo da stavimo epidemiju pod kontrolu".
 
"Bliži smo pobedi nad koronom u odnosu na pre dva meseca kada nismo imali vakcinu", rekao je Đerlek.
 
Na pitanje da li je bilo neželjenih efekata primanja vakcine, on je rekao da su na minimalnom novou - "dešava se samo crvenilo na mestu uboda, glavobolja, ali to su sve efekti koji su očekivani i prolaze posle nekoliko sati".
 
"Nismo imali neku izraženiju alergijsku reakciju koja bi mogla da ugrozi neku osobu. Ovo su vakcine kao i sve ostale vakcine", rekao je Đerlek.
 
On je naveo i da je s jučerašnjim danom vakcinisano 48.500 građana, "plus druga doza je takođe počela da se daje, jer već je došlo vreme za drugu dozu".
 
"Sa drugom dozom 49.970 ljudi. S tolikim brojem vakcinisanih građana nismo imali ozbiljno neželjeno dejstvo", naglasio je Đerlek.
 
On je rekao da je širom Srbije više od 350 punktova za vakcinisanje.
 
Na pitanje o mogućem popuštanju mera protiv korone, rekao je da očekuje maksimalnu opreznost da se "ne opustimo pre nego što treba".
 
"Ako budemo uradili masovnu imunizaciju, što kvalitetniju, u narednih 15-20 dana, onda tek možemo računati na neko drastičnije popuštanje mera, jer će tad sigurno i brojevi zaraženih početi da padaju", rekao je Đerlek.MarketingNajnovije vesti