Novac
Srbija

Za većinu radnika u Srbiji 13. plata samo misao imenica

Izvor: 
Blic Čet, 30/12/2021 - 11:57Sve je manje preduzeća iz privatnog, ali i javnog sektora koja radnicima isplaćuju takozvanu 13. platu ili dodatak na zaradu uoči novogodišnjih praznika.
 
Kako piše Blic, najčešći razlog je loša finansijska situacija u preduzećima, imajući u vidu da je to za poslodavca ozbiljan trošak, a u novije vreme i finansijska kriza koju je mnogim kompanijama uzrokovala pandemija korona virusa.
 
Nekada je 13. plata bila podrazumevani bonus koji su poslodavci isplaćivali svojim zaposlenima na kraju godine, bilo da je u pitanju javni ili privatni sektor. Radnici su praktično unapred znali šta im sleduje krajem godine, mnogima je to bilo definisano i u kolektivnim ugovorima, i malo koja firma nije nagrađivala radnike na taj način.
Sada, kada se još jedna godina bliži kraju, svedoci smo da je ta praksa sve ređa. Jednostavno, 13. plata smatra se ozbiljnim dodatnim troškom za preduzeća. Tako su ostali retki oni koji radnicima na kraju godine daju celu platu kao bonus, a malo češći oni koji na platu daju 20 ili 30 odsto. U državnim i lokalnim preduzećima bonus nije univerzalno pravilo, najčešće zavisi od poslovanja kompanije ili kolektivnog ugovora.
 
Istovremeno niko ne spori da je dodatak na platu dodatna motivacija, kao i podstrek radnicima za bolju produktivnost.
 
"Isplata 13. plate danas je prisutna samo u tragovima. Uglavnom 13. platu daju poslodavci iz privatnog sektora, praktikuju je i multinacionalne kompanije, ali ipak u dosta manjoj meri nego ranije", kaže za "Blic" predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata Ranka Savić.
 
"Ono što danas postoji jeste takozvana božićnica. Božićnica predstavlja bonus predviđen kolektivnim ugovorom ali i on se se isplaćuje u određenim kompanijama u Srbiji. Međutim i ta isplata često nije adekvatna, a i mali broj preduzeća je praktikuje", kaže Savić.
 
Dodaje i da se situacija u javnom sektoru nekada i sada, dosta razlikuje. Ranije su isplate bonusa bile redovnije, naročito za vreme bivše SFRJ. Sada je situacija takva da većina za ovu godinu nije isplatila bonuse jer trenutna finansijska situacija nije povoljna.
 
Ugovorom o radu nije propisano da poslodavac mora da isplati 13. platu. Postoji opcija da može, ali i ne mora.
 
Jedan od problema kod poslodavaca, a koji se tiče 13. plate jeste što ne razumeju kako bi objasnili tu isplatu, a problem je u tome što ne znaju i kako se poreski tretira, a činjenica je da pravi dodatni trošak poreza i doprinosa.
 
Još jedan od problema je taj što poslodavci nisu sigurni kako da sprovedu čitav proces. Do izmene Zakona o radu iz 2014. godine u Srbiji, 13. plata imala je karakter prihoda od kapitala, i na nju se nisu plaćali porez ni doprinosi.
 
Kako je ovaj zakon izmenjen, doneta je odluka da se može utvrditi učešće zaposlenog u dobiti koja je ostvarena u poslovnoj godini, međutim, ovo je moguće samo ukoliko se preduzetnik prethodno obavezao na to ugovorom o radu. U zaradu se računa sve ono što se ostvari za obavljeni rad i vreme provedeno na radu, kao i zarada po osnovu nagrada, bonusa i drugih primanja po osnovu radnog odnosa.
 
Bitno je i napraviti razliku između primanja zaposlenog po osnovu doprinosa poslovnom uspehu, što se smatra bonusom jer zavisi od rada zaposlenog, i primanja zaposlenog po osnovu učešća u dobiti poslodavca koja ne mora zavisiti samo od rada zaposlenog već i drugih faktora, pa ne predstavlja zaradu.  MarketingNajnovije vesti