Stare ruke Foto: pixabay
Srbija

Zabranjene posete domovima za stare

Izvor: 
Tanjug Pet, 13/03/2020 - 11:54Ministar za rad i socijalna pitanja Zoran Đorđević naložio je danas svim ustanovama za smeštaj u sistemu socijalne zaštite, u koje spadaju i domovi za stare i gerontološki centri, striktnu zabranu poseta, kao jednu od mera zaštite protiv širenja korona virusa.
 
"Najstariji građani, prema rečima struke, spadaju u kategoriju rizičnih i najosetljivijih, kada je u pitanju korona virus. Zabrana poseta predstavlja preventivu kojom možemo da ih zaštitimo i zato molim stanovništvo, porodice i prijatelje naših korisnika da imaju razumevanja, a sve sa ciljem da zaštitimo naše najstarije korisnike", naveo je Đorđević.
 
Ministar je istakao da je do juče važila preporuka da se ustanove u okviru sistema socijalne zaštite ne posećuju, ali da je od danas to najstrože zabranjeno.
 
"Obaveštenje o zabrani poseta mora da bude istaknuto u ustanovama, ali ćemo o svim aktuelnostima obaveštavati javnost i putem sajta Ministarstva. Molim sve da imaju razumevanja, ovakvim ponašanjem zaštitićemo i naše radnike, a veoma je važno i da se oni posle posla vrate zdravi svojim porodicama", rekao je Đorđević.
 
Ističe i da higijena mora da bude na najvišem nivou, a da je, u dogovoru sa Ministarstvom zdravlja, obezbeđen dovoljan broj maski, zaštitne opreme i sredstava za dezinfekciju.
 
"Instrukciju o ponašanju su dobili svi, potrebno je samo da je se pridržavaju”, podvukao je Đorđević.
 
Instrukcije su i da novoprimljeni korisnici usluge smeštaja preventivno budu u karantinu u trajanju od 14 dana u okviru ustanove, a u slučaju eventualne pojave simptoma virusne infekcije, kod zaposlenih i korisnika smeštaja, dužni su da odmah obaveste nadležnu zdravstvenu ustanovu i Ministarstvo za rad.
 MarketingNajnovije vesti