Istraživanje "Gradjani o životnoj sredini" Foto: zelenidijalog.rs
Srbija

Zagađen vazduh je najveći problem za građane Srbije

Izvor: 
RTV Ned, 13/02/2022 - 12:19U okviru EKO-SISTEM programa podrške dvanaest mreža sa preko 300 organizacija civilnog društva sprovelo je online istraživanje "Pristup informacijama i učešće u donošenju odluka o životnoj sredini na lokalnom nivou". U ovom online istraživanju je učestvovalo 1.486 građana iz 106 gradova i opština širom Srbije.

Kao tri najveća problema u oblasti životne sredine građanke i građani navode: zagađen vazduh 63%, zagađenje vode 47% i upravljanje otpadom 39% (maksimalno tri odgovora). Za 25% mladih, koji su učestvovali u istraživanju, najveći problem su zagađeni vazduh, ali i klimatske promene i nestanak biljnih i životinjskih vrsta.

Ključni nalazi ovog istraživanja će doprineti boljem kvalitetu izveštaja iz senke Koalicije 27 o stanju životne sredine u Srbiji.

Projekat "Stabilna i snažna "Zelena stolica" za veći uticaj na donosioce odluka" je imao za cilj da ojača kapacitete članica mreže Zelena stolica, unapredi saradnju organizacija civilnog društva i donosilaca odluka na lokalnom i nacionalnom nivou, koristiti prilagođene mehanizme za učešće javnosti u donošenju odluka o životnoj sredini na lokalnom i nacionalnom nivou i promoviše rodnu ravnopravnost.

EKO-SISTEM: Podrška reformama u zaštiti životne sredine sprovode Mladi istraživači Srbije uz podršku Švedske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (SIDA). Projekat je počeo u januaru 2020. godine i traje tri godine.

 
MarketingNajnovije vesti