Srbija

Zaražavanje učenika za sada sporadično

Izvor: 
FoNet Uto, 13/10/2020 - 12:54

Imunolog Srđa Janković izjavio je danas da je zaražavanje učenika virusom korona i dalje sporadično i da je situacija u školama za sada povoljna, navodeći da prelazak na onlajn nastavu nije neophodan u ovom trenutku. 
 
"Da li će se preći na onlajn nastavu to zavisi od situacije koja u velikoj meri zavisi od nas", rekao je Janković za TV Pink i objasnio da je složeniji kriterijum za prelazak na onlajn nastavu i da to nije samo broj novozaraženih osoba na dnevnom nivou u celoj zemlji.
 
"Mi želimo da sprečimo da se virus prenosi kroz škole, da škole postanu mesto ubrzanog prenošenja virusa. Dok su to sporadični slučajevi, dok se retko dešava zaražavanje u školama od druga ili drugarice, onda nema potrebe za takvim merama", rekao je Janković.
 
On je naveo da su preventivne mere u školama dale rezultate, da su dobro sprovođene i da je "prvi udar virusa u školama sprečen".
 
"Onog momenta kada bude toliko virusa u opticaju i škole budu pod mnogo većim pritiskom, jer deca mogu da se zaraze kao i svi drugi, kada postane rizično da će virus da počne da se prenosi kroz školu uprkos svim merama - distanca, nošenje maski, tada će biti razmatrano da se pređe na nastavu na daljinu", rekao je Janković. MarketingNajnovije vesti