Foto: Pxfuel
Srbija

Zaštitnik građana zbog sumnje na trgovinu ljudima kontroliše rad nadležnih organa

Izvor: 
RTS Pet, 25/03/2022 - 11:22Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu informacija iz medija da postoji sumnja da je devojka iz Niša bila žrtve trgovine ljudima, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada centara za socijalni rad u Aleksincu i Smederevskoj Palanci i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Iz medija Zaštitnik građana je, kako se navodi, saznao da je bračni par iz Aleksinca osumnjičen da je zajedno sa dvoje rođaka namamio devojku iz Niša da im čuva šestoro dece, da su je primoravali da se bavi prostitucijom i da su je posle određenog vremena prodali radi udaje u selo kod Smederevske Palanke. Osumnjičenima je određen pritvor, a šestoro dece je smešteno u hraniteljske porodice. 

Zaštitnik građana traži od Centra za socijalni rad u Aleksincu da ga u roku od 15 dana izvesti da li je porodica osumnjučenog bračnog para od ranije na evidenciji tog centra, koje aktivnosti su preduzete u prethodnom periodu i koje mere su preduzete u cilju zaštite prava i najboljih interesa šestoro dece iz ove porodice. 

Od Centra za socijalni rad u Smederevskoj Palanci Zaštitnik građana traži da ga u istom roku izvesti o aktivnostima koje su preduzete radi pružanja pomoći devojci za koju se sumnja da je bila žrtva trgovine ljudima, koja je primorana da se uda u selo blizu Smederevske Palanke.

MUP treba da obavesti Zaštitnika građana u roku od 15 dana o preduzetim aktivnostima u ovom slučaju.
MarketingNajnovije vesti