Aleksandar Vučić
Srbija

Zašto je adresa predsednika "najstrože čuvana državna tajna"?

Izvor: 
Danas Sub, 13/08/2022 - 16:48Adresa stanovanja aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića u redovima njegovih saradnika smatra se najstrože čuvanom državnom tajnom, a zapravo je prilično javna.
 
Kako piše list Danas, iako predsednik ne živi u nekom od objekata u javnom vlasništvu, svi prethodni predsednici Srbije bili su manje tajnoviti u vezi svog mesta stanovanja, bez obzira da li su živeli u privatnim ili državnim objektima.
 

Zbog objavljivanja informacije o široj lokaciji stanovanja predsednika Srbije – Aleksandra Vučića, kao i objavljivanja adrese na kojoj predsednik više ne stanuje, a radi se o informacijama koje su od ranije javno dostupne, list Danas već nekoliko dana je na meti napada najviših državnih funkcionera.

 
I sam predsednik je o nekretninama u svom vlasništvu govorio dok je bio na funkciji premijera, u intervjuu za Krik 2016. godine, što se našlo kao informacija i u Krikovoj bazi imovine političara iz 2017. godine.
 
Ipak, čini se da je javnim funkcionerima – prvenstveno ministru policije Aleksandru Vulinu, premijerki Srbije Ani Brnabić, najviše zasmetalo to što je Danas objavio jednu od prethodnih adresa stanovanja predsednika države – vezanu za stan koji je Vučić dobio 1998. godine od države, dok je bio ministar informisanja, o čemu su takođe postojale javno dostupne informacije, zabeležene i u Službenom glasniku, piše Danas.
 
O tome gde stanuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, list Danas je pisao u kontekstu nemogućnosti institucija da uruče predsedniku sudski poziv za potrebe privatne tužbe koju je protiv njega podneo lekar Rade Panić, a pod obrazloženjem da se predsednik preselio sa adrese koju su naveli i sudski organi.
 
Prethodni predsednik Srbije Tomislav Nikolić tokom svog petogodišnjeg mandata dobio je na korišćenje državnu vilu u Užičkoj ulici (broj 23), od ranije navođenu u javnosti i označenu kao "predsednička rezidencija".
 
Dok je Nikolić objavljao funkciju predsednika, pisalo se i o njegovoj adresi stanovanja, odnosno o vili koja je javna svojina, čije se održavanje plaća iz budžeta, te u tom smislu postoji i interes javnosti za ovaj objekat.
 
Adresa te vile Užičkoj ulici postala je po svemu specifična i mnogo puta navođena u medijma jer je Nikolić jedini predsednik koji je u državnoj rezidenciji ostao da živi i posle isteka njegovog mandata, i to na osnovu posebne uredbe koju je Vlada kasnije donela, kako bi omogućila legalan boravak Nikolića u njoj.
 
Zadržavanje prava na stanovanje u objektu namenjenom javnim funkcionerima nije palo na pamet Borisu Tadiću, koji je vršio tu funkciju pre Nikolića.
 
Pre Nikolića, i Tadić je koristio vilu u Užičkoj 23, ali za potrebe stranih prijema, ne i kao ličnu adresu.
 
Zajednično im je pak da je i Tadićevo prebivalište tokom predsedničkog mandata bilo poznato najširoj javnosti, te se tako znalo da Tadić živi u državnoj vili u Lackovićevoj ulici na Dedinju. Ova rezidencija kasnije je vraćena naslednicima porodice kojoj je oduzeta pre rata, navodi se u tekstu objavljenom na portalu Danas.
 
 
U svetu je opšte poznato gde žive predsednici i premijeri, kako ukazuje sociološkinja Vesna Pešić za Danas.
 
"Svi znaju gde su predsedničke palate. Svi znaju šta znači Dauning strit 10 i ko tu stanuje. Samo mi ne znamo da li Vučić spava u Bokeljki, ili u Jajincima ili u Belvilu. A to da ima stan u Belvilu znamo zato što se on toliko puta hvalio sa tom svojom malom garsonjerom od 30 kvadrata, tako da ne razumem šta sada hoće ni on, a Brnabić i Vulina bolje je i ne komentarisati", navela je Pešić.
 
Akademik Dušan Teodorović prokomentarisao je na Tviteru da je "velika sramota i kukavičluk da predsednik države krije od svojih građana adresu stanovanja".
 
Opširnije na portalu Danas.
 
 MarketingNajnovije vesti