Jagode Foto: pixabay
Srbija

Zašto je preko noći prepolovljena cena jagoda

Izvor: 
RTS Čet, 21/05/2020 - 16:52Poslednjih dana jagode su postale pristupačnije mnogima u Srbiji.
 
Cene na gradskim i kvantaškim pijacama pale su sa 400 na 150 do 200 dinara. Da li je na pad cene uticala velika ponuda slatkog ploda, njime zasađene veće površine, korona virus ili zastoj u izvozu?
 
Porodica Starčević u Žiči nadomak Kraljeva neguje jagode na četiri hektara. Zadovoljni su ovogodišnjim rodom i kvalitetom i očekuju da će ubrati oko 50 tona jagode, izveštava RTS.
 
"Cena se kreće od evro do evro i trideset centi, videćemo na kraju koliko će biti. Mi u globalu smo uvek zadovoljni. Podigli smo zasad, radimo, trudimo se. Zasad je u fulu da bismo imali dobar rod", kaže Milinko Starčević, proizvođač jagoda u Žiči.
 
"Ljudi koji se bave ovom proizvodnjom su izuzetno zadovoljni i prinosom i kvalitetom i cenom. Juče i danas ona je u padu na veliko, ali i dalje je korektna cena", dodaje Boban Marković iz smederevske Poljoprivredne stručne službe.
 
Jagoda je na domaćim pijacama početkom berbe dostizala i 400 dinara, a u izvozu do i pet i po evra. Poslednjih dana cena je prepolovljena, a izvoz se usporio.
 
"Prirodno je da sa ponudom količina na tržištu dođe i do pada cena. Ako se pojavi nekakav problem sa jagodama, uključićemo se u rešavanje. Što se tiče izvoza, ide nesmetano za Rusiju. Problem se pojavio između izvoznika naših i Rusa u pogledu načina plaćanja. Svi su obazrivi na svakom tržištu i drugačije reaguju nego u prethodnom periodu", istakao je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.
 
Za kvalitetnu proizvodnju jagode u Srbiji obezbeđeni su svi potrebni uslovi i ulaganja. Država je dala i subvencije, a tržište, tj. odnos ponude i tražnje, diktira cenu.
 
Očigledno je da su ova godina i specifičan period sa korona virusom usporili i pooštrili procese trgovine i izvoza.
 
 MarketingNajnovije vesti