Srbija

Zašto je Sveti Nikola najmasovnija srpska slava

Izvor: 
Nova/TV Nova S Pon, 20/12/2021 - 08:39Dr Bogdan Dražeta, docent na Naučnom institutu za etnologiju i antropologiju, rekao je u jutarnjem programu "Probudi se" da postoji nekoliko objašnjenja zašto je Sveti Nikola najmasovnija srpska slava.

„Jedno je ono zvanično, teološko, crkveno objašnjenje, a drugo je narodno. To crkveno se zasniva na nekim predanjima vezanim za to da su Sloveni prilikom svog doseljavanja i te kako znali za Svetog Nikolu i kult Svetog Nikole, čije su mošti tada bile u Maloj Aziji, u gradu Miru, današnjem Demreu. Dolazili su tamo na poklonjenje, jer su čuli da je on zaštitnik nemoćnih, ubogih i siromašnih ljudi i da se on zato održao kasnije i među Srbima, kao delu Južnih Slovena“, ispričao je Dražeta.

On je naveo da je drugo objašnjenje vezano za to da su Srbi u tom nekom agrarnom ciklusu koji je njih karakterisao tokom vekova, najviše tokom zime, mirovali, nisu radili…

„Zato je možda bilo pogodno da se tada slavi Sveti Nikola kao slava“, naveo je Dražeta.

On je rekao da je izbor slave zavisio od toga kojoj parohiji je ko pripadao.

„Drugo objašnjenje je da su recimo ljudi, kada su se selili, imali neko spasenje. To im se dešavalo na određeni dan, pa su taj dan uzimali kao svog sveca, zaštitnika“, naveo je Dražeta.

 
MarketingNajnovije vesti