Foto: pixabay
Srbija

Zašto su mladi u Srbiji nezainteresovani za politiku – šta pokazuje statistika

Izvor: 
RTS Sub, 26/03/2022 - 09:04Mladi u Srbiji su nezainteresovani za politiku, pokazuje istraživanje "Demostata." Između dve trećine i tri četvrtine mladih izjavljuje da ih politika malo ili nimalo interesuje. Interesovanje za lokalnu i nacionalnu politiku je nešto izraženije nego za međunarodnu ali i u tim slučajevima, tek svaka sedma mlada osoba kaže da je donekle ili veoma zainteresovana. Više od trećine mladih ispitanika tvrdi da o politici ne diskutuje nikada.

Možda nemaju iste političke stavove, ali su maturanti Devete beogradske gimnazije u jednom saglasni: žele da iskoriste svoje građansko pravo i prvi put glasaju na parlamentarnim i predsedničkim izborima 3. aprila.

"Izaći ću na izbore ove godine, jer mislim da treba da ispunim svoje građansko pravo i da na neki način utičem na budućnost naše države", smatra maturantkinja Devete beogradske gimnazije.

Šta pokazuju podaci KOMS-a 

Prema podacima Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), čak 85 odsto mladih smatra da nema uticaja na političke procese i odluke, a 48 odsto njih procenjuje da trenutno nema za koga da glasa.

Iz KOMS-a Miljana Pejić ističe da veliki broj mladih smatra da svojim glasom ne mogu ništa da promene te da je to, objašnjava, u izbornom kontekstu i tokom kampanje vrlo simptomatično.

"Istraživali smo i koliko se političke partije obraćaju mladima: da li ih imaju u svojim političkim agendama. Nemaju sve političke partije, odnosno koalicije mlade na umu, često ih vide kao nepouzdane birače i nemaju podsticaj da kreiraju politike za njih", kaže Pejićeva.

Statistički podaci pokazuju i da 80 odsto mladih ne veruje niti jednom političaru, a za njih 70 odsto je bitno da političari komuniciraju "direktno i bez uvijanja".

Kako se mladi informišu o izborima 

Mladi još kažu da se o izbornim listama i kandidatima, najviše informišu preko internet portala i društvenih mreža.

Ukupno 39,9 odsto mladih do 30 godina sa biračkim pravom izašlo je na parlamentarne i lokalne izbore koji su održani 2020. godine, prema podacima KOMS-a.

Mladi apstineti su u 47,8 odsto slučajeva uvereni da nemaju za koga da glasaju, a 13,1 odsto da njihov glas neće ništa promeniti. 
MarketingNajnovije vesti