Foto: pixabay/ilustracija
Srbija

Završen protest studenata, dobili obećanje da će im zahtevi biti ispunjeni

Izvor: 
Tanjug Pet, 03/07/2020 - 12:43Grupa studenata okupila se na platou ispred Filozofskog fakulteta odakle su zatražili od Vlade i resornog ministarstva da ostanu u studentskim domovima do kraja akademske godine, a ne do kraja ispitnog roka. Okupljeni studenti su se razišli nakon što su dobili uveravanje da će njihovi zahtevi biti ispunjeni. 

Pored zahteva da ostanu u studentskim domovima do kraja akademske godine, a ne do kraja ispitnog roka, okupljeni studenti traže i besplatno testiranje i lečenje za sve studente, dodatni rok za studente zaražene koronavirusom, kao i ostavku uprave Studentskog parlamenta. "Ukoliko ovi zahtevi ne budu usvojeni, naš naredni zahtev biće da svi studenti budu na budžetu u narednoj akademskoj godini", rekao je Marko Radić, student sociologije.

Prvobitno, studenti su planirali da odu do Vlade Srbije kako bi premijerki predali svoje zahteve, ali su odustali od toga nakon što im se obratila rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović.

Popovićeva je rekla da je tu da podrži studente i da je raniji dogovor sa ministarstvom prosvete bio da se realizuje julski ispitni rok do kraja, na šta su studenti regovali povicima "celo leto, celo leto".

"Ovde smo da vas podržimo. Učinićemo sve da se obezbede dodatni ispitni rokovi, ali znate da je ta odluka na fakultetima. Dekani to znaju i vrlo su fleksibilni", rekla je Popovićeva.

Nakon obraćanja rektorke, Radić je pozvao kolege da se raziđu, jer su iz Vlade Srbije dobili uveravanje da će njihovi zahtevi biti ispunjeni.

"Sačekaćemo naredna tri dana da vidimo da li će naši zahtevi biti ispunjeni. Ukoliko ne budu ispunjeni nastavićemo sa protestima", zaključio je Radić.

Dok su se studenti okupljali na platou, preko megafona su im se obratili predstavnici Studentskog fronta, na šta je Radić reagovao i rekao da ta grupa ne predstavlja studente i da su oni politička organizacija.

Radić je naveo i da ne želi da se protesti studenata politizuju.

U međuvremenu, ministar Mladen Šarčević rekao je da je dogovoreno da se studentski domovi neće zatvarati.

Studentski parlament Beogradskog univerziteta saopštio je da je sa ministrom prosvete Mladenom Šarčevićem dogovoreno da studenti neće biti iseljeni iz domova, kao i da će oni koji su pozitivni dobiti priliku da dodatno polažu ispite.
MarketingNajnovije vesti