Protest ispred RTS printscreen
Srbija

Završen sastanak ekoloških aktivista i Brnabić, evo šta je zatraženo od nje

Izvor: 
Beta/FoNet Pon, 24/01/2022 - 16:15


Predsednik udruženja "Ne damo Jadar" Zlatko Kokanović izjavio je da je taj pokret od premijerke Ane Brnabić zatražio donošenje zakona o trajnoj zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora.
 
On je, posle sastanka sa Brnabić, rekao da to udruženje nije tražilo da se ukinu do sada date dozvole za istraživanje litijuma i bora, ali je zahtevalo da se istražno područje ne može proširivati.
"Tražili smo donošenje zakona o trajnoj zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji. Brnabić je rekla da zbog izbora ne može da se donese zakon, ali zahtev nije eksplicitno odbačen", rekao je Kokanović.
Udruženje je, prema njegovim rečima, tražilo i da inspekcija izađe na teren i utvrdi posledice istraživanja kompanije Rio Tinto u selima Jadra i Rađevina.
 
Brnabić je prošle nedelje rekla da je ukinuta Uredba o Prostornom planu područja posebne namene za Loznicu, čime je stavljena tačka na projekat "Jadar" kompanije Rio Tinto kojim je bilo planirano otvaranje rudnika litijuma i bora u okolini tog grada.
 
Udruženje "Zaštitimo Jadar i Rađevinu" takođe traži trajnu zabranu eksploatacije litijuma i bora, a Inicijativa Kreni-pokreni moratorijum na iskopavanje litijuma na 20 godina.
 
Advokat Dušan Filipović, punomoćnik udruženja "Ne damo Jadar" izjavio je da je predstavnike tog udruženja Brnabić više puta uveravala da je za nju projekat "Jadar" u ovom trenutku gotov.
 
On je rekao da su sa njom razgovarali i o predlogu zakona kojim se predviđa trajna zabrana eksploatacija litijuma i bora.
 
Predviđeno je da se taj zakon ne odnosi za već izdate eksploatacione dozvole, pa ne bi bile ugrožene kompanije koje imaju pravo za eksploataciju bora, ali da se postojeće eksploatacione dozvole ne mogu odnositi na druga eksploataciona polja.
 
Filipović je naveo i da je Brnabić rekla da bi usvajanje tog zakona trebalo da bude pitanje za radnu grupu koja će biti oformljena, ali je podsetila da će zbog izbora Skupština biti raspuštena 15. februara.
 
Upitan kako ocenjuje to što deo javnosti ukidanje Prostornog plana "Jadar" vidi kao "predizbornu prevaru", Filipović je rekao da o tome može da se izjasni samo Ustavni sud.
 
Da bi se Ustavni sud izjasnio da li je zakonita uredba Vlade kojom prestaje Uredba o prostornom planu područja posebne namene za preradu minerala jadarit i Prostorni plan "Jadar", "neko" mora da pokrene inicijativu za ocenu ustavnosti pred Ustavnim sudom, objasnio je Filipović.
 
On je naglasio da u ovom trenutku takva inicijativa ne postoji i da je samim tim sve ono što se pominje u javnosti o uredbi za njega "paušalno". 
 
 MarketingNajnovije vesti