Galebovi na Tamišu
Srbija

Završen zimski popis ptica u Srbiji

Izvor: 
Tanjug/Dnevnik Sre, 08/02/2023 - 16:29Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije organizovalo je međunarodni zimski popis ptica vodenih staništa, koji je pokazao da su ove sezone dve najbrojnije vrste bile gluvara i obični galeb, dok su sve ostale bile znatno malobrojnije.

Širom Srbije je više od 140 ornitologa, članova i volontera obišlo više od 1.000 monitoring lokaliteta na kojima su beležene vodene ptice, kao i stanje samih vodenih staništa.

Na zimovanju u Srbiji prvi put je potvrđeno prisustvo čak četiri vrste inače striktnih selica - sprudnik migavac, žuta čaplja, mala sprutka i vlastelica.

Od ostalih retkih vrsta zimovalica sa severa beleženi su još mali i veliki labudovi, patka ledenjarka, crni i baršunasti turpani, srednji ronci, crni orlovi, prevezi, ušati gnjurci, veliki crnoglavi galeb, crni galeb, ritske sove, a znatno učestaliji su bili nalazi selica koje izuzetno retko ostaju kod nas tokom zime, poput ražanjeva, mrkih sprudnika, malih belih čaplji, zlatnih vivaka, mrkih galebova, gakova, čaplji govedarki, velikih i malih carskih šljuka, polojki, crnih roda, sprudnika ubojica.

U Društvu navode da je zabrinjavajuće dalje opadanje brojnosti gluvare i liske, kao i veliko zagađenje i komunalni otpad svuda duž naših vodotokova.
MarketingNajnovije vesti